5.8.23

Πρόταση διαδρομής για το πρώτο σας ταξίδι στο Άγ. Όρος

 

Για την πρώτη σας επίσκεψη στο Άγ. Όρος σας προτείνουμε την παρακάτω διαδρομή και εξηγούμε  αναλυτικά  ότι θα χρειαστεί να κάνετε .

Το παράδειγμα αυτό είναι απο το βιβλίο "Αγ. Όρος το πρώτο σου ταξίδι"  το οποίο μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν .





Είσοδος από Ουρανούπολη,  1η ημέρα Ι.Μ. Ξενοφώντος - 2η ημέρα Ι.Μ. Κουτλουμουσίου - 3η ημέρα Ι.Μ. Ιβήρων . Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να κάνετε το ταξίδι σας 31/3/24 - 3/4/24 δηλαδή τρείς   διανυκτερεύσεις και την τέταρτη ημέρα επιστροφή ,εξ άλλου αυτό είναι και το μέγιστο διάστημα που μπορούμε να παραμείνουμε στο Άγ. Όρος.

Πάμε να δούμε βήμα  βήμα τι πρέπει να κάνετε.

29/2/24 Πέμπτη  (ένα μήνα νωρίτερα από το ταξίδι  σας) πρέπει να πάρετε τηλέφωνο στο τηλ. 2310 252575 (γραφείο προσκυνητών της Θεσσαλονίκης ) να κλείσετε το Διαμονητήριο σας. Οι ημερομηνίες που θα ζητήσετε είναι 31/3/24 -3/4/24. Θα σας ζητηθεί από τον υπάλληλο του γραφείου όνομα , επώνυμο , πατρώνυμο ,αριθμός ταυτότητας και ημερομηνία γέννησης .Φυσικά αν είστε παραπάνω από ένας και τα στοιχεία των υπολοίπων αφού τα διαμονητήρια είναι προσωπικά. Αν υπάρχει διαθεσιμότητα Διαμονητήριων για αυτές τις ημερομηνίες όλα καλά και προχωράτε στο επόμενο βήμα να κλείσετε φιλοξενία στις Μονές που θέλετε να πάτε. Αν  δεν  υπάρχει διαθεσιμότητα ρωτάτε πότε υπάρχει σε κοντινές σε αυτές που θέλετε ημερομηνίες και επανασχεδιάζετε το ταξίδι σας.

Αφού τελικά εξασφαλίσατε το διαμονητήριο σας ξεκινάτε να κλείσετε την φιλοξενία σας στην Ι.Μ. Ξενοφώντος που θα είναι και η πρώτη  ημέρα της διαμονής σας στο Άγιο Όρος για το συγκεκριμένο παράδειγμα.

Μπορείτε να κάνετε την αίτηση σας ηλεκτρονικά στην σελίδα της Μονής ακολουθώντας τις οδηγίες ή να στείλετε  Fax στο 23770 26631. Εδώ μπορείτε να κατεβάστε και να τυπώσετε μία αίτηση φιλοξενίας την οποία  αφού  συμπληρώσετε θα την στείλετε με  Fax. Στην πρώτη περίπτωση θα σας απαντήσουν μέσω email που θα σας έχει ζητηθεί στην διαδικασία. Στην δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να πάρετε τηλ στο 23770 23249 & 23632  (το Αρχονταρίκι της Μονής)  για να ρωτήσετε αν έλαβαν το Fax και αν μπορούν να σας φιλοξενήσουν. Συνήθως παίρνουν τηλέφωνο μόνοι τους αφού λάβουν το Fax σας.

Για την δεύτερη ημέρα που θα φιλοξενηθείτε στην Ι.Μ. Κουτλουμουσίου θα στείλετε με Fax την αίτηση φιλοξενίας συμπληρωμένη με τα στοιχεία σας στο 23770 23731 και μετά θα επικοινωνήσετε στο 23770  23226 να σας πουν αν το έλαβαν και αν μπορούν να σας φιλοξενήσουν.

Για την Τρίτη ημέρα που θα φιλοξενηθείτε στην Ι.Μ. Ιβήρων μπορείτε να στείλετε συμπληρωμένη την αίτηση φιλοξενίας ή μέσω email στο  ivironfiloxenia@gmail.com ή με Fax στο 23770 23248 και επιβεβαίωση στο τηλ 23770 23643 & 23644  .  Αν κάποια από τις Μονές δεν έχει διαθεσιμότητα φιλοξενίας για την ημερομηνία που ζητήσατε ρωτάτε αν έχει για την προηγούμενη ή την επόμενη ημέρα και αλλάζετε την ημερομηνία στην επόμενη  Μονή (αλλάζετε το πρόγραμμα). Επιλέξαμε  εξάλλου αυτές τις τρείς συγκεκριμένες Μονές γιατί έχουν μεγάλη δυνατότητα φιλοξενίας και δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε τις ημερομηνίες που θέλετε αν πάρετε νωρίς για να κλείσετε.

Υποθέτοντας ότι όλα πήγαν καλά και "κλείσατε¨ τις ημερομηνίες που θέλετε προχωράτε στο επόμενο βήμα. Για να φτάσετε στην Ουρανούπολη από όπου θα πάρετε το φέρρυ για το Άγ. Όρος θέλετε αρκετές ώρες (ειδικά αν έρχεστε από την νότια Ελλάδα ) για αυτό καλό είναι να ξεκινήσετε το ταξίδι σας  μία μέρα πριν μπείτε στο Άγ. Όρος και να διανυκτερεύσετε σε ξενοδοχείο ώστε  ξεκουραστείτε για να συνεχίσετε την επόμενη ημέρα. Πρέπει λοιπόν να κάνετε κράτηση σε κάποιο ξενοδοχείο της περιοχής. Η Ουρανούπολη έχει αρκετά ξενοδοχεία αφού είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός και θα βρείτε εύκολα κάποιο αρκεί να κάνετε νωρίς την κράτησή σας.  Επίσης είναι μια ευκαιρία να δείτε την όμορφη Ουρανούπολη τον πύργο της αλλά και να πάτε με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο στα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους και τον αρχαιολογικό χώρο της Μονής Ζυγού (Φραγκόκαστρο) που είναι δίπλα τους. Αφού κλείσετε και το ξενοδοχείο το μόνο που μένει είναι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Μία  εβδομάδα πριν το ταξίδι σας δηλαδή 23-24/3/24 πρέπει να πάρετε και να κάνετε  κράτηση για τα  εισιτήρια σας με το καράβι .Φυσικά φροντίζετε να κάνετε κράτηση και για την είσοδό σας 31/3/24 αλλά και για την έξοδο 3/4/24. Στο πλήρη και δωρεάν οδηγό για το πρώτο σας ταξίδι στο Άγ. Όρος στις  σελίδες 17-19  θα βρείτε τηλέφωνα και δρομολόγια. Στη συνέχεια θα δούμε το ταξίδι σας αναλυτικά.

30/3/24 Σαββάτο πρωί αναχώρηση για Ουρανούπολη , επίσης πάρτε τηλέφωνο στο ξενοδοχείο που έχετε κάνει την κράτηση να ενημερώσετε για την άφιξη σας . *Φροντίστε να φτάσετε νωρίς ώστε να έχετε χρόνο να δείτε την πόλη και τα καταστήματα αλλά να πάτε και μια βόλτα μέχρι τα σύνορα του Αγίου Όρους.*Βρείτε μέρος να παρκάρετε το αυτοκίνητο που να μην εμποδίζει για να το αφήσετε για τις μέρες που θα είστε στο Αγ. Όρος. Επίσης μπορείτε  να το αφήσετε σε ένα από τα δύο πάρκινγκ που υπάρχουν (επι πληρωμή).

31/3/24 Κυριακή 1η ημέρα  Ουρανούπολη - Ι.Μ. Ξενοφώντος

Εγερτήριο στις 6:30π.μ.  Ταχτοποίηση και αποχώρηση από το ξενοδοχείο . Αμέσως μετά πηγαίνετε στο γραφείο προσκυνητών να πάρετε το Διαμονητήριο σας.*Θα χρειαστείτε την ταυτότητα σας .

Μετά ανάλογα με το μέσο που ταξιδεύετε κατευθύνεστε στο πρακτορείο για τα εισιτήρια. Αν φεύγετε με το μεγάλο φέρρυ περισσεύει χρόνος να πιείτε και καφέ . Για την είσοδο σας στο καράβι πρέπει να έχετε την ταυτότητα σας το Διαμονητήριο και φυσικά το εισιτήριο. Καλό είναι να είστε νωρίς στο φέρρυ που αναχωρεί 09:45 π.μ. για να βρείτε θέση . Αν η μέρα είναι ωραία η θέα από το τελευταίο κατάστρωμα είναι φανταστική και είναι καλύτερα να βρείτε εκεί θέση .Χαλαρώστε απολαύστε το ταξίδι και ετοιμαστείτε να βγάλετε υπέροχες φωτογραφίες.

Στις 11:45 π.μ. θα φτάσετε στον Αρσανά της Ι.Μ. Ξενοφώντος και θα κατευθυνθείτε αμέσως στο Αρχονταρίκι όπου μετά από το παραδοσιακό Αγιορείτικο κέρασμα ο Αρχοντάρης θα σας δείξει τα δωμάτια που θα φιλοξενηθείτε και θα σας ενημερώσει για το πρόγραμμα της Μονής, τι ώρα κλείνει η εξώπορτα , τι ώρα έχει Εσπερινό ,  Τράπεζα (φαγητό) , και τις πρωινές Ακολουθίες . Συνήθως ο Εσπερινός είναι 4:30 οπότε έχετε αρκετό χρόνο να επισκεφτείτε την Ι.Μ. Παντελεήμωνος (Ρώσικο) που βρίσκεται κοντά.  Εδώ η διαδρομή Ξενοφώντος-Παντελεήμωνος. Προσοχή όμως να γυρίσετε έγκαιρα για τον Εσπερινό γιατί μετά έχει Τράπεζα και  αν την χάσετε θα μείνετε νηστικοί. Μετά από την Τράπεζα έχετε αρκετό χρόνο να δείτε την Μονή.

1/4/24 Δευτέρα 2η ημέρα Ι.Μ. Ξενοφώντος - Ι.Μ. Δοχειαρίου -Δάφνη - Καρυές - Ι.Μ. Κουτλουμουσίου

Εγερτήριο 06.30 π.μ. μαζεύετε τα πράγματά σας να είσθε έτοιμοι και μετά υπάρχουν δύο επιλογές.

Πρώτη επιλογή παρακολουθείτε την Θεία Λειτουργία που μετά έχει πρωινή Τράπεζα και στην συνέχεια κάνετε βόλτες στην Μονή για φωτογραφίες μέχρι της 11:15 που έρχεται το καράβι για να πάτε στην Δάφνη.

Δεύτερη επιλογή , αφού ανάψετε ένα κεράκι και προσκυνήσετε στο Καθολικό  (κεντρικός ναός) φεύγετε και πάτε με τα πόδια στην Ι.Μ. Δοχειαρίου και παίρνετε από εκεί το καράβι που περνάει περίπου 11:00 πηγαίνοντας για την Δάφνη. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και την Ι.Μ. Δοχειαρίου αλλά θα χάσετε το πρωινό γεύμα που όμως μπορείτε αργότερα που είστε στις Καρυές να φάτε σε κάποιο από τα δυο εστιατόρια. Εδώ η διαδρομή Ξενοφώντος-Δοχειαρίου . Ότι και αν επιλέξετε  θα φτάσετε στην Δάφνη στις 12:00 και αμέσως μόλις βγείτε από το καράβι κατευθυνθείτε αριστερά προς το τέλος του οικισμού που περιμένουν τα λεωφορεία για τις Καρυές. Μην καθυστερήσετε καθόλου γιατί τα λεωφορεία φεύγουν αμέσως όταν γεμίσουν  και επίσης να έχετε υπ’ όψιν σας ότι οι πρώτες 10 θέσεις στο λεωφορείο προορίζονται για τους Μοναχούς και δεν καθόμαστε εκεί. Αφού βάλετε τα σακίδια σας στο πορτ μπαγκάζ ανεβείτε αμέσως στο λεωφορείο γιατί συνήθως  έχει πολύ κόσμο  και αν δεν βρείτε θέση θα κάνετε την διαδρομή όρθιοι. Την Δάφνη θα έχετε την ευκαιρία να την δείτε την τελευταία ημέρα που θα φεύγετε και θα υπάρχει χρόνος αφού τα λεωφορεία θα σας φέρουν νωρίς. Το κόστος της διαδρομής είναι 3,5 ευρώ και σε μισή ώρα θα είστε στις Καρυές. *Προσοχή  μέχρι να φτιαχτεί ο δρόμος που χάλασε η διαδρομή γίνεται από τα Βαν και στοιχίζει 5 ευρώ. Φτάνοντας στις Καρυές πρέπει να κατευθυνθείτε στην Ι.Μ. Κουτλουμουσίου που θα φιλοξενηθείτε  και απέχει μόλις 600 μέτρα (10 λεπτά περπάτημα). Στο Αρχονταρίκι θα συνεννοηθείτε με τον Αρχοντάρη για την φιλοξενία σας και για το πρόγραμμα της Μονή και αφού ταχτοποιηθείτε αφήνετε τα πράγματα σας στο δωμάτιο και γυρνάτε στις Καρυές για περιήγηση ,φωτογραφίες και φαγητό  . Μην Ξεχάσετε να επισκεφτείτε και την Σκήτη του Απόστολου Ανδρέα (Σεράι) που βρίσκεται μόλις 400μ. από την πλατεία στις Καρυές. Το απόγευμα μετά τον εσπερινό και την Τράπεζα μπορείτε να δείτε την Μονή Κουτλουμουσίου και  τους γύρω χώρους.

2/4/23 Τρίτη 3η ημέρα Ι.Μ. Κουτλουμουσίου - Ι.Μ. Ιβήρων

Εγερτήριο 06:00 Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής ,αν έχει πρωινή Τράπεζα τρώτε και μετά μαζεύετε τα πράγματά σας και αναχωρείτε με τα πόδια για Ι.Μ. Ιβήρων. Αν δεν θέλετε να πάτε με τα πόδια ή δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες , υπάρχει η δυνατότητα να πάτε οδικώς με τα Βάν από την πλατεία στις Καρυές αλλά θα αργήσετε πολύ αφού φεύγουν σχεδόν 1:00 μ.μ. και θα χάσετε πολύτιμο χρόνο.  Η διαδρομή για την Ι.Μ. Ιβήρων είναι  κατηφορική σχεδόν 5 χλμ. Και θα κάνετε 1,40 λεπτά .

Αν θέλετε στα μέσο περίπου της διαδρομής (2 χλμ. Από τις Καρυές ) υπάρχει παράκαμψη που οδηγεί στην Παναγούδα το κελί που ζούσε ο Άγ. Παίσιος .Υπάρχει σχετική σήμανση με ταμπέλα , για την ακρίβεια θα συναντήσετε δυο ταμπέλες , θα αγνοήσετε την πρώτη και θα στρίψετε στην  δεύτερη δεξιά  αν θέλετε να επισκεφθείτε το Κελί. Για να συνεχίσετε για την Ι.Μ. Ιβήρων πρέπει μετά να επιστρέψετε πίσω στην  ταμπέλα. Υπολογίστε μισή ώρα επιπλέον για αυτή την παράκαμψη.

Αφού φτάσετε στην Ι.Μ. Ιβήρων ακολουθείτε την γνωστή πια διαδικασία Αρχονταρίκι ,ενημέρωση για το πρόγραμμα της Μονής και ταχτοποίηση στα δωμάτια. Αμέσως μετά μπορείτε να κάνετε μια περιήγησή στη Μονή και τους εξωτερικούς της χώρους . Αν νιώθετε αρκετά ξεκούραστοι υπάρχουν δυο κοντινές όμορφες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε. Η πρώτη είναι από την Ι.Μ. Ιβήρων στην περιοχή Καλιάγρα όπου βρίσκεται ο Αρσανάς της Ι.Μ. Κουτλουμουσίου. Η διαδρομή είναι σχεδόν 1,5 χλμ. και θα κάνετε περίπου 30 λεπτά .Είναι μια εύκολη και ευχάριστη διαδρομή με θέα την θάλασσα (εδώ η διαδρομή Ιβήρων Καλιάργα).

Η δεύτερη είναι η διαδρομή από την Ιβήρων για τον  Μυλοπόταμο (Κάθισμα Αγ. Ευσταθίου) σχεδόν 2,5 χλμ. και θα κάνετε 40 - 50 λεπτά. Η διαδρομή αυτή ακολουθεί τον παραλιακό χωματόδρομο για την Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας και είναι εύκολη και ευχάριστη( εδώ η διαδρομή στον Ιβήρων-Μυλοπόταμος) . Αν είστε κουρασμένοι πολύ μπορείτε να κάνετε βόλτες γύρω από την Μονή που υπάρχουν πολλά που μπορείτε να δείτε (Λεπτομέρειες εδώ). Το απόγευμα εξάλλου μπορείτε πάλι μετά τον Εσπερινό και την Τράπεζα να κάνετε κοντινές εξορμήσεις με προσοχή όμως στον χρόνο που κλείνει η πόρτα της Μονής .

3/4/24 Τετάρτη 4η ημέρα Ι.Μ. Ιβήρων - Καρυές - Δάφνη - Ουρανούπολη επιστροφή.

Εγερτήριο 06:00 Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής ,αν έχει πρωινή Τράπεζα τρώτε και μετά μαζεύετε τα πράγματά σας και αναχωρείτε με το Βάν για Καρυές. Από την κεντρική πλατεία αναχωρούν τα μεγάλα πούλμαν για την Δάφνη στις 10:00 και στις 10:15 φροντίστε να μην ξεχαστείτε και το χάσετε .Στις Καρυές μπορείτε να κάνετε μια τελευταία βόλτα και να προσκυνήσετε την εικόνα του Άξιον Εστί στο Πρωτάτο που αυτή την ώρα είναι ανοιχτά. Επιβίβαση στο λεωφορείο και αναχώρηση για Δάφνη . Στην Δάφνη το πρώτο που θα κάνετε είναι να βγάλετε το εισιτήριο σας για την επιστροφή με το καράβι και μετά μπορείτε να κάνετε βόλτες , να πιείτε καφέ  ή να κάνετε ψώνια στα καταστήματα με τα σουβενίρ. Προσοχή πριν την είσοδο σας στο καράβι διενεργείται τελωνιακός έλεγχος .Αφού επιβιβαστείτε απολαύστε το όμορφο ταξίδι της επιστροφής και αρχίστε να οργανώνετε στο μυαλό σας το επόμενο.

Μια άλλη εκδοχή αυτής της διαδρομής είναι να ξεκινήσετε από Ιερισσό με το καράβι για την Ι.Μ Ιβήρων την πρώτη ημέρα  , την δεύτερη να ανέβετε στην Ι.Μ. Κουτλουμουσίου και την τρίτη ημέρα να πάτε στην Ι.Μ. Ξενοφώντος και από εκεί να πάρετε το καραβι για την Ουρανούπολη . Απλά την τελευταία ημέρα από την Ουρανούπολη θα πρέπει να πάρετε ταξί ή το ΚΤΕΛ για να γυρίσετε στην Ιερισσό που έχετε αφήσει το αμάξι σας στο πάρκινγκ στο λιμάνι.

Ελπίζουμε το παράδειγμα της διαδρομής που περιγράψαμε να σας βοηθήσει  και να το ακολουθήσετε.

 

Οδηγίες για τους χάρτες παράδειγμα

Οδηγίες χρήσης για τους χάρτες

Κάνοντας κλικ στο τετραγωνάκι στη πάνω αριστερή γωνία του χάρτη ανοίγει το "Υπόμνημα / Legend " όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος . Για να δείτε πληροφορίες και φώτο για αυτά τα σημεία κάντε κλικ. Επίσης κάνοντας κλικ στην γραμμή της διαδρομής στον χάρτη ανοίγει καρτέλα με πληροφορίες. Στην πάνω δεξιά γωνία του χάρτη το πρώτο σύμβολο είναι για να "μοιραστείτε / share" τον χάρτη όπου θέλετε και κάνοντας κλικ στο σύμβολο αμέσως μετά ανοίγει ο χάρτης στο πρόγραμμα περιήγησης που έχετε. Από το πρόγραμμα περιήγησης επίσης μπορείτε να ανοίξετε τον χάρτη στο Google Earth και να βλέπετε (αν έχετε σήμα κινητής τηλεφωνίας) εκτός απο την διαδρομή και το στίγμα σας πάνω στον χάρτη. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεστε. Επίσης καλό είναι να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο με συμβουλές για την πεζοπορία στο Άγιον Όρος.
Στο ημερολόγιο που ακολουθει μπορείτε να δείτε σε κάθε ημέρα την αντίστοιχη ημερομηνία για το παλαιό ημερολόγιο.

Εκδοχή του σαιτ για κινητά εδώ athosmaps.blogspot.com


Athos Maps download

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η αναδημοσίευση υλικού όπως κείμενα ,αρχεία pdf, χάρτες ,φωτογραφίες κλπ. επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται σαν πηγή με ενεργό λινκ το www.agionorosroutes.blogspot.com