17.11.22

Ι.Μ. Ιβήρων

   Ανοίξτε τον χάρτη  μεγαλύτερο σε νέα καρτέλα  κάνοντας κλικ πάνω   δεξιά στο τετραγωνάκι  

 

ο καιρός στην Ι. Μ. Ιβήρων www.accuweather.com

Η Ι.Μ. Ιβήρων ιδρύθηκε στα τέλη του 10ου αιώνα, λίγο μετά την ίδρυση της Μεγίστης Λαύρας και της Ι.Μ. Βατοπεδίου εκεί όπου προηγουμένως ήταν η λαύρα του Κλήμεντος από τον 8ο αιώνα. Ο Ιβηρικής καταγωγής ιδρυτής της Ιωάννης, προερχόμενος από την αριστοκρατική οικογένεια των Τορνικίων μετέφερε εδώ από την περιοχή της Μεγίστης Λαύρας την Γεωργιανή αδελφότητα που μόναζε μέχρι τότε στο κελί του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου. Επιδιορθώνοντας και επεκτείνοντας τα ήδη υπάρχοντα κτήρια της Μονής του Κλήμεντος η νέα αδελφότητα αναπτύχθηκε και συγκέντρωσε πολλούς Ίβηρες μοναχούς εξ' ου και το όνομά της. Στο διάβα των αιώνων η Μονή γνώρισε περιόδους ακμής αλλά και πολλές φορές καταστράφηκε από πειρατές , Φράγκους , σταυροφόρους και ενωτικούς. Σε κάθε δύσκολη όμως εποχή οι Ίβηρες ηγεμόνες συντρέχουν και ανοικοδομούν την Μονή τους και πάντα ανακάμπτει. Μετά τον 11ο αιώνα στην Μονή έρχονται και Έλληνες μοναχοί και κάποια στιγμή στον 15ο αιώνα βρέθηκε με πολύ περισσότερους Έλληνες μοναχούς, έτσι ώστε κατέστη και αυτή Ελληνική. Κατά την Ελληνική επανάσταση του 1821 η Μονή Ιβήρων βρέθηκε σε δύσκολη οικονομικά θέση ύστερα από τις μεγάλες προσφορές της στον αγώνα για την απελευθέρωση. Δύο μεγάλες πυρκαγιές στα χρόνια 1845 και 1865 προξένησαν μεγάλες φθορές αλλά ανοικοδομήθηκε αργότερα χάρη στα πλούτη της και στις εισφορές των πιστών. Στις μέρες μας η Μονή Ιβήρων (όπως και πολλές άλλες Μονές) εξακολουθεί να ανακαινίζετε μέσα από ειδικά προγράμματα του Κ.Ε.Δ.Α.Κ για να συνεχίσει την πορεία της και στους επόμενους αιώνες. Εξάρτημα της Ι.Μ. Ιβήρων είναι η Ιερά Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου η οποία είναι ιδιόρρυθμη και απέχει από αυτήν 1,5 χλμ. (45 -50 λεπτά με τα πόδια) 

Οδηγίες για τους χάρτες παράδειγμα

Οδηγίες χρήσης για τους χάρτες

Κάνοντας κλικ στο τετραγωνάκι στη πάνω αριστερή γωνία του χάρτη ανοίγει το "Υπόμνημα / Legend " όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος . Για να δείτε πληροφορίες και φώτο για αυτά τα σημεία κάντε κλικ. Επίσης κάνοντας κλικ στην γραμμή της διαδρομής στον χάρτη ανοίγει καρτέλα με πληροφορίες. Στην πάνω δεξιά γωνία του χάρτη το πρώτο σύμβολο είναι για να "μοιραστείτε / share" τον χάρτη όπου θέλετε και κάνοντας κλικ στο σύμβολο αμέσως μετά ανοίγει ο χάρτης στο πρόγραμμα περιήγησης που έχετε. Από το πρόγραμμα περιήγησης επίσης μπορείτε να ανοίξετε τον χάρτη στο Google Earth και να βλέπετε (αν έχετε σήμα κινητής τηλεφωνίας) εκτός απο την διαδρομή και το στίγμα σας πάνω στον χάρτη. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεστε. Επίσης καλό είναι να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο με συμβουλές για την πεζοπορία στο Άγιον Όρος.
Στο ημερολόγιο που ακολουθει μπορείτε να δείτε σε κάθε ημέρα την αντίστοιχη ημερομηνία για το παλαιό ημερολόγιο.

Εκδοχή του σαιτ για κινητά εδώ athosmaps.blogspot.com


Athos Maps download

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η αναδημοσίευση υλικού όπως κείμενα ,αρχεία pdf, χάρτες ,φωτογραφίες κλπ. επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται σαν πηγή με ενεργό λινκ το www.agionorosroutes.blogspot.com