15.11.22

Ι.Μ. Δοχειαρίου

   Ανοίξτε τον χάρτη  μεγαλύτερο σε νέα καρτέλα  κάνοντας κλικ πάνω   δεξιά στο τετραγωνάκι  

 

ο καιρός στην Ι. Μ. Δοχειαρίου www.accuweather.com

Η Ι.Μ. Δοχειαρίου είναι η πρώτη μονή που θα δούμε πηγαίνοντάς από Ουρανούπολη για την Δάφνη με το καράβι. Είναι κτισμένη πολύ κοντά στην θάλασσα και η ίδρυσή της από τον Όσιο Ευθύμιο μαθητή του Αγ Αθανάσιου ανάγεται στα τέλη του 10ου με αρχές του 11ου αιώνα. Κατά την παράδοση ο Όσιος Ευθύμιος ήταν Δοχειάρης στην Μεγίστης Λαύρας όπου μόναζε και από αυτήν του την ιδιότητα η μονή που ίδρυσε πήρε την ονομασία της . Αρχικά ο Όσιος Ευθύμιος μετά την αποχώρησή του από τη Λαύρα ίδρυσε προς τιμή του Αγίου Νικολάου, κοντά στον όρμο της Δάφνης μικρή Μονή με το όνομα Δάφνη η οποία όμως κατά το α'  μισό του 11ου αιώνα, γίνεται στόχος πειρατών, με αποτέλεσμα να καταστραφεί και να σκορπίσουν οι μοναχοί της. Τότε η Μονή μεταφέρεται στη θέση που είναι σήμερα, με καθολικό που είναι αφιερωμένο, όπως και πριν, στον Άγιο Νικόλαο. Η μονή στη νέα της θέση σιγά σιγά ακμάζει και ειδικά κατά την περίοδο που ηγούμενος της είναι ο Νεόφυτος ο οποίος ανέγειρε πολλά κτήρια αλλά κατά τον 14 αιώνα η μονή δοκιμάζεται πάλι από επιθέσεις πειρατών και παρακμάζει . Αργότερα ενισχύθηκε από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Ιωάννη Παλαιολόγο και τον Βασιλιά της Σερβίας Στέφανο Δουσάν και αναπτύχθηκε πάλι . Μετατράπηκε σε κοινόβιο το 1980 με Σιγίλλιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου.

Οδηγίες για τους χάρτες παράδειγμα

Οδηγίες χρήσης για τους χάρτες

Κάνοντας κλικ στο τετραγωνάκι στη πάνω αριστερή γωνία του χάρτη ανοίγει το "Υπόμνημα / Legend " όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος . Για να δείτε πληροφορίες και φώτο για αυτά τα σημεία κάντε κλικ. Επίσης κάνοντας κλικ στην γραμμή της διαδρομής στον χάρτη ανοίγει καρτέλα με πληροφορίες. Στην πάνω δεξιά γωνία του χάρτη το πρώτο σύμβολο είναι για να "μοιραστείτε / share" τον χάρτη όπου θέλετε και κάνοντας κλικ στο σύμβολο αμέσως μετά ανοίγει ο χάρτης στο πρόγραμμα περιήγησης που έχετε. Από το πρόγραμμα περιήγησης επίσης μπορείτε να ανοίξετε τον χάρτη στο Google Earth και να βλέπετε (αν έχετε σήμα κινητής τηλεφωνίας) εκτός απο την διαδρομή και το στίγμα σας πάνω στον χάρτη. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεστε. Επίσης καλό είναι να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο με συμβουλές για την πεζοπορία στο Άγιον Όρος.
Στο ημερολόγιο που ακολουθει μπορείτε να δείτε σε κάθε ημέρα την αντίστοιχη ημερομηνία για το παλαιό ημερολόγιο.

Εκδοχή του σαιτ για κινητά εδώ athosmaps.blogspot.com


Athos Maps download

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η αναδημοσίευση υλικού όπως κείμενα ,αρχεία pdf, χάρτες ,φωτογραφίες κλπ. επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται σαν πηγή με ενεργό λινκ το www.agionorosroutes.blogspot.com