15.11.22

Ι.Μ. Παντελεήμονος

   Ανοίξτε τον χάρτη  μεγαλύτερο σε νέα καρτέλα  κάνοντας κλικ πάνω   δεξιά στο τετραγωνάκι  

 

ο καιρός στην Ι. Μ. Αγίου Παντελεήμονος www.accuweather.com

Η Ι.Μ. Παντελεήμονος γνωστή και ως "Ρώσικο" βρίσκεται σχεδόν στο μέσο της δυτικής πλευρά της χερσονήσου του Άθω. Είναι σίγουρα η πιο εντυπωσιακή και λόγω μεγέθους των κτιρίων της αλλά και των χαρακτηριστικών πράσινων τρούλων με τους χρυσούς σταυρούς του Καθολικού της. Η ίδρυση της ανάγεται στις αρχές του 11ου αιώνα σε διαφορετικό από το σημερινό σημείο πιο βόρεια κοντά στις Καρυές εκεί που είναι το Παλαιομονάστηρο (γνωστό και ως "του Θεσσαλονικέως" ) Στην σημερινή της θέση μεταφέρθηκε πολύ αργότερα στα τέλη του 18ου αιώνα. Η Μονή μέχρι και το 1497 είναι κατά κύριο λόγω Ελληνική αλλά στην συνέχεια αυτό αλλάζει με την προσέλευση σε αυτήν πάρα πολλών Ρώσων . Θα ακολουθήσει περίοδος ακμής αλλά αργότερα θα ενσκήψουν οικονομικά προβλήματα πολύ μεγάλα και στα μέσα του 18ου αιώνα αναγκαστικά η Μονή κλείνει και εγκαταλείπεται από τους Ρώσους και περνά και πάλι σε Έλληνες μοναχούς οι οποίοι την μεταφέρουν στην σημερινή της θέση. Τα χρήματα για την ανέγερση της νέας Μονής χορήγησαν ηγεμόνες των παραδουνάβιων περιοχών και κυρίως με την συνδρομή του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Σκαρλάτου Καλιμάχη. Ακολουθεί η επανάσταση και όπως έγινε με όλες σχεδόν τις Μονές παρήκμασε και το 1840 αρχίσαν να έρχονται πάλι Ρώσοι μοναχοί . Οι Ρώσοι μοναχοί τελικά έφτασαν πάλι να είναι η πλειοψηφία και το 1875 αφού εξέλεξαν δικό τους ηγούμενο το μοναστήρι έγινε αμιγώς Ρώσικο και έφτασε να έχει 1000 μοναχούς. Μετά την επανάσταση στη Ρωσία αφού έκλεισαν τα σύνορα σταματούν να έρχονται νέοι μοναχοί και η Μονή όπως και όλα τα Ρωσικά καθιδρύματα στο Άγ. Όρος παρακμάζει. Στις μέρες μας η Ι.Μ. Παντελεήμονος ανακαινίζεται και διαβιούν σε αυτήν πενήντα μοναχοί Ρωσικής καταγωγής.

Οδηγίες για τους χάρτες παράδειγμα

Οδηγίες χρήσης για τους χάρτες

Κάνοντας κλικ στο τετραγωνάκι στη πάνω αριστερή γωνία του χάρτη ανοίγει το "Υπόμνημα / Legend " όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος . Για να δείτε πληροφορίες και φώτο για αυτά τα σημεία κάντε κλικ. Επίσης κάνοντας κλικ στην γραμμή της διαδρομής στον χάρτη ανοίγει καρτέλα με πληροφορίες. Στην πάνω δεξιά γωνία του χάρτη το πρώτο σύμβολο είναι για να "μοιραστείτε / share" τον χάρτη όπου θέλετε και κάνοντας κλικ στο σύμβολο αμέσως μετά ανοίγει ο χάρτης στο πρόγραμμα περιήγησης που έχετε. Από το πρόγραμμα περιήγησης επίσης μπορείτε να ανοίξετε τον χάρτη στο Google Earth και να βλέπετε (αν έχετε σήμα κινητής τηλεφωνίας) εκτός απο την διαδρομή και το στίγμα σας πάνω στον χάρτη. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεστε. Επίσης καλό είναι να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο με συμβουλές για την πεζοπορία στο Άγιον Όρος.
Στο ημερολόγιο που ακολουθει μπορείτε να δείτε σε κάθε ημέρα την αντίστοιχη ημερομηνία για το παλαιό ημερολόγιο.

Εκδοχή του σαιτ για κινητά εδώ athosmaps.blogspot.com


Athos Maps download

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η αναδημοσίευση υλικού όπως κείμενα ,αρχεία pdf, χάρτες ,φωτογραφίες κλπ. επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται σαν πηγή με ενεργό λινκ το www.agionorosroutes.blogspot.com