18.11.22

Ι. Σκήτη Αγ. Ανδρέα (Σεράι)

   Ανοίξτε τον χάρτη  μεγαλύτερο σε νέα καρτέλα  κάνοντας κλικ πάνω   δεξιά στο τετραγωνάκι  

 

ο καιρός στην Σκήτη Αγ. Ανδρέα www.accuweather.com

Η Ιερά Κοινοβιακή Σκήτη του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται μόλις 600m ( 5 λεπτά με τα πόδια) από τις Καρυές και είναι εξάρτημα της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου. Στο σημείο στο οποίο είναι χτισμένη υπήρχε η Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου του Ξύστρη η οποία καταστράφηκε το 15ο αιώνα από πειρατές. Στην συνέχεια τον 16ο αιώνα η μονή του Αγ. Αντωνίου αναφέρεται σαν Κελί στη δικαιοδοσία του Πρώτου και το 1651 εγκαθίσταται εδώ ο πρ. Οικουμενικός Πατριάρχης Αθανάσιος Γ' ο Πατελλάρος ο οποίος ανακαίνισε το κελί και τον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου. Αργότερα τον 17ο αιώνα ένας άλλος πρώην Πατριάρχης ο Κωνσταντινουπόλεως Σεραφείμ ο Β΄ εγκαθίσταται στο κελί του Ξύστρη και προσθέτει στα ήδη υπάρχοντα κτήρια (1768) ένα τριώροφο κτίσμα και έναν ναό με αφιέρωση στον Αγ. Ανδρέα που με αυτό το όνομα στην συνέχεια της ιστορίας του αναφέρεται το κελί. Το 1842 το κελί αγοράσθηκε από τον Ρώσο ιερομόναχο Βησσαρίωνα και τους υποτακτικούς του και αρχίζει από εκεί και υστέρα η οικοδόμηση της Σκήτης του Αγ. Ανδρέα.Το 1849 με πατριαρχικό Σιγίλιο ανακηρύσσεται και επίσημα σε κοινοβιακή και αναπτύσσεται γρήγορα σε κτίσματα και μοναχούς φθάνοντας στις αρχές του 20ου αιώνα να εχει 800 μοναχούς Ρωσικής καταγωγής . Το μεγαλοπρεπές Κυριακό της Σκήτης με αφιέρωση στον Άγιο Ανδρέα είναι ο μεγαλύτερος ναός στο Άγιο Όρος και ένας από τους μεγαλύτερους στα Βαλκάνια. Θεμελιώθηκε από τον Ρώσο Δούκα Αλέξιο Αλεξάντροβιτς στις 16/6/1867 και εγκαινιάστηκε τριάντα τρία χρόνια μετά στις 16/6/1900 από τον Πατριάρχη Ιωακείμ Γ .Εκτός από το Κυριακό στην σκήτη υπάρχουν 16 παρεκκλήσια , επίσης είχε ότι χρειαζόταν για να λειτουργεί μια τόσο πολυάριθμη μοναστική κοινότητα όπως ραφείο , φαρμακείο ,ξυλουργείο ,τσαγκάρικο, φωτογραφείο , αγιογραφείο και πολλά άλλα εργαστήρια διάφορων ειδικοτήτων. Οι πλούσιες δωρεές από την Ρωσία προίκισαν την Σκήτη με επιβλητικά και όμορφα κτήρια και έτσι προέκυψε το προσωνύμιο Σεράι που σημαίνει παλάτι.Μετά την επανάσταση του 1917 στην Ρωσία σταματάνε να έρχονται νέοι μοναχοί και χρήματα και η σκήτη σιγά σιγά παρακμάζει και εγκαταλείπετε μετά και τον θάνατο του τελευταίου Ρώσου μοναχού το 1971 και για 20 χρόνια μένει κλειστή ως και το 1991 που εγκαθίστατε η Συνοδεία του γέροντα Ιωσήφ από την Μονή Βατοπεδίου και αρχίζει πάλι σιγά σιγά να ανακαινίζεται.

Οδηγίες για τους χάρτες παράδειγμα

Οδηγίες χρήσης για τους χάρτες

Κάνοντας κλικ στο τετραγωνάκι στη πάνω αριστερή γωνία του χάρτη ανοίγει το "Υπόμνημα / Legend " όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος . Για να δείτε πληροφορίες και φώτο για αυτά τα σημεία κάντε κλικ. Επίσης κάνοντας κλικ στην γραμμή της διαδρομής στον χάρτη ανοίγει καρτέλα με πληροφορίες. Στην πάνω δεξιά γωνία του χάρτη το πρώτο σύμβολο είναι για να "μοιραστείτε / share" τον χάρτη όπου θέλετε και κάνοντας κλικ στο σύμβολο αμέσως μετά ανοίγει ο χάρτης στο πρόγραμμα περιήγησης που έχετε. Από το πρόγραμμα περιήγησης επίσης μπορείτε να ανοίξετε τον χάρτη στο Google Earth και να βλέπετε (αν έχετε σήμα κινητής τηλεφωνίας) εκτός απο την διαδρομή και το στίγμα σας πάνω στον χάρτη. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεστε. Επίσης καλό είναι να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο με συμβουλές για την πεζοπορία στο Άγιον Όρος.
Στο ημερολόγιο που ακολουθει μπορείτε να δείτε σε κάθε ημέρα την αντίστοιχη ημερομηνία για το παλαιό ημερολόγιο.

Εκδοχή του σαιτ για κινητά εδώ athosmaps.blogspot.com


Athos Maps download

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η αναδημοσίευση υλικού όπως κείμενα ,αρχεία pdf, χάρτες ,φωτογραφίες κλπ. επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται σαν πηγή με ενεργό λινκ το www.agionorosroutes.blogspot.com