21.9.23

Συμβουλές για την πεζοπορία στο Άγιο Όρος

Στο Άγιο Όρος στις μέρες μας οι μετακινήσεις προς τις 20 Μονές αλλά και προς τις περισσότερες Σκήτες γίνονται ακτοπλοϊκός με φέρρυ και μικρά ταχύπλοα αλλά και χερσαία με λεωφορεία και Βαν (12 θέσεων). Υπάρχουν όμως (ευτυχώς) ακόμα πολλά μέρη κυρίως στο νότιο κομμάτι της χερσονήσου που η πρόσβαση σε αυτά απαιτεί πεζοπορία. Οι δρόμοι είναι χωμάτινοι και έχουν φτιαχτεί τις τελευταίες 3-4 δεκαετίες ενώ πριν στο σύνολο τους οι μετακινήσεις ανθρώπων αλλά και αγαθών γινόταν από ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών. Οι δρόμοι που φτιάχτηκαν κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος των μονοπατιών αλλά κάποια από αυτά επιβιώνουν μέχρι σήμερα και πολλοί προσκυνητές επιλέγουν την πεζοπορία σε αυτά μετακινούμενοι στις Μονές και τις Σκήτες. Τα μονοπάτια άλλες φορές είναι χωμάτινα άλλες σε βραχώδη επιφάνεια αλλά υπάρχουν και κομμάτια με λιθόστρωτο του παλαιού δικτύου μετακίνησης. Μια διαδρομή που θα επιλέξουμε να κάνουμε μπορεί να περνά από πολλά και διαφορετικά περιβάλλοντα , άλλοτε δασώδη και σκιερά άλλοτε βραχώδη και απόκρημνα ακόμα και να διασχίσουμε μικρούς χειμάρρους για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Όλα αυτά απαιτούν καλή σχετικά φυσική κατάσταση για όποιον αποφασίσει να κινηθεί με τα πόδια αλλά και σωστή προετοιμασία και προσοχή μεγάλη σε κάποιους βασικούς κανόνες .

Πριν ξεκινήσουμε την διαδρομή.


Προσχεδιάζουμε για να μην αυτοσχεδιάζουμε.

 

Μέσα από βιβλία οδηγούς/χάρτες για το Άγιο Όρος αλλά και από το διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε εύκολα και γρήγορα πληροφορίες για τις Μονές /Σκήτες/κελιά που θα επισκεφτούμε και να επιλέξουμε πως θα κατευθυνθούμε σε αυτές . Αφού επιλέξουμε μια διαδρομή μαθαίνουμε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν (αν είναι τρακτερόδρομος , καλντερίμι ,μονοπάτι σε δάσος ή σε βράχια κ.λπ..) πόσο περίπου χρόνο θα χρειαστεί να κάνουμε και εάν γυρίσουμε πάλι πίσω να υπολογίσουμε τον χρόνο λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πόρτες των Μονών κλείνουν κάποια ώρα με κίνδυνο να χρειαστεί να διανυκτερεύσουμε εκτός Μονής ή ακόμα χειρότερα στην βιασύνη μας να προλάβουμε να πάθουμε κάποιο ατύχημα. Επίσης μαθαίνουμε αν υπάρχουν πηγές νερού στην διαδρομή που επιλέξαμε και με βάση τον χρόνο που θα περπατάμε κάνουμε την προμήθεια μας σε νερό και φαγητό.

 

Ρωτάμε για την κατάσταση της διαδρομής που θα κάνουμε.

 

Ακόμα και αν έχουμε ξανακάνει την συγκεκριμένη διαδρομή πρόσφατα μπορεί λόγω καιρικών φαινομένων ή έργων οδοποιίας να έχει αλλάξει μέρος της η ακόμα χειρότερα να μην είναι προσβάσιμη. Ρωτάμε λοιπόν άλλους προσκυνητές που τυχόν ήρθαν από εκεί που εμείς κατευθυνόμαστε ή τον Αρχοντάρη της Μονής που βρισκόμαστε αλλά και εργάτες που μπορεί να βρίσκονται γύρω μας αν γνωρίζουν κάτι για την διαδρομή που θα ακολουθήσουμε.

 

Μαθαίνουμε για τον καιρό.

 

Στις μέρες μας με την χρήση των κινητών μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες της περιοχής στην οποία θα κατευθυνθούμε , επίσης οι πατέρες πάντα γνωρίζουν καλά τις καιρικές συνθήκες της περιοχής τους και καλό είναι να τους συμβουλευόμαστε πριν ξεκινήσουμε. Επειδή δεν υπάρχει παντού σήμα για τα κινητά φροντίστε να έχετε μια εικόνα της πρόβλεψης του καιρού νωρίτερα.

 

Ενημερώνουμε κάποιον για την μετακίνηση μας και την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε.

 

Πάντα πρέπει να είμαστε τουλάχιστον δύο άτομα και πριν φύγουμε από κάπου να ενημερώσουμε κάποιον για το που προτιθέμεθα να πάμε και ποια διαδρομή επιλέξαμε να ακολουθήσουμε αν υπάρχει παραπάνω από μια για τον προορισμό μας. Αυτός ο κάποιος μπορεί να είναι ο Αρχοντάρης της Μονής ή κάποιος στο σπίτι μας συγγενής ή φίλος που επικοινωνούμε και ενημερώνουμε για το πρόγραμμα μας ώστε αν πάει κάτι στραβά να γνωρίζει κάποιος που ήμασταν και προς τα που πηγαίναμε. 

Συνήθως στις Μονές στο βιβλίο επισκεπτών γράφουμε όταν φτάνουμε από που ερχόμαστε και που θα πάμε την επόμενη ημέρα , αυτό είναι χρήσιμο για περιπτώσεις που κάποιος χαθεί να ξέρουν που ήταν και προς τα που ήθελε να πάει για να ξέρουν που να ψάξουν .

 

Ντυνόμαστε κατάλληλα. 

Το ντύσιμο μας και ο εξοπλισμός πρέπει να είναι αντίστοιχα της εποχής που γίνεται η διαδρομή. Απαραίτητα όμως για την πεζοπορία ανεξαρτήτως καιρού είναι:

Το καπέλο , το αντηλιακό , γυαλιά ηλίου , ομπρέλα ή αδιάβροχο , κινητό πλήρως φορτισμένο και Power Bank αν έχετε , ένα μικρό φαρμακείο , φακό , μια σφυρίχτρα , μπατόν ορειβασίας ή ένα απλό μπαστούνι , σουγιαδάκι ή ένα μικρο πολυεργαλείο , τρόφιμα και νερό ανάλογα του χρόνου που θα κάνουμε την διαδρομή , χάρτη της περιοχής , πυξίδα και φυσικά όλα αυτά σε ένα μικρό σακίδιο πλάτης για να μπορούμε να περπατάμε άνετα. Σε περίπτωση που πεζοπορούμε με το κανονικό μας σακίδιο καλό είναι αυτό να μην ξεπερνά σε βάρος τα 12 κιλά. 

Τα ρούχα που φοράμε είναι χρήσιμο να είναι σε έντονα χρώματα ώστε να είμαστε ορατοί από μακριά . Ρούχα σε χρώματα παραλλαγής μπορεί να είναι καλά για το κυνήγι αλλα όχι για το περπάτημα αφού σε περίπτωση ατυχήματος ή πτώσης σε μέρος με έντονη βλάστηση αυτοί που θα σας ψάχνουν δεν θα μπορούν να σας δούνε από μακριά. Ένα φωσφόριζέ γιλέκο πάνω από τα ρούχα είναι ιδανικό για τέτοιες περιπτώσεις και είναι χρήσιμο να έχουμε ένα στο σακίδιο μας.

Τον χειμώνα πρέπει να φοράμε μποτάκια ορειβασίας ή άρβυλα και να έχουμε στο σακίδιο ένα έξτρα ζευγάρι κάλτσες και ένα ακόμα φούτερ και οπωσδήποτε σκούφο και γάντια. Τα παπούτσια που θα φοράμε χειμώνα-καλοκαίρι αν δεν είναι ορειβασίας πρέπει να είναι με χοντρές ανθεκτικές και αντιολισθητικές σόλες και να καλύπτουν τους αστραγάλους για προφύλαξη από διαστρέμματα.


 Αφού ξεκινήσουμε την διαδρομή  

Δεν παρεκκλίνουμε από την διαδρομή που έχουμε σχεδιάσει.

 

Τα μονοπάτια στο Άγιο Όρος είναι σηματοδοτημένα με χαρακτηριστικές πινακίδες . Καλό είναι να ακολουθούμε αυτές τις σημάνσεις και όχι κάποια διακλάδωση που θα μας φανεί πιο σύντομη που όμως μπορεί να οδηγεί στην καλύτερη περίπτωση σε αδιέξοδο και να χάσουμε πολύτιμο χρόνο ή σε άλλη κατεύθυνση και να χαθούμε.

Από την Άνοιξη και μετά πολλές φορές χόρτα και ξερόκλαδα μπορεί να καλύπτουν τα μονοπάτια και χρειάζεται προσοχή να μην ξεφύγουμε από την πορεία μας . Πάντα όταν συναντάμε άλλους που έρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση ρωτάμε για το υπόλοιπο της διαδρομής πως είναι και πόση ώρα έκαναν μέχρι εκεί που συναντηθήκαμε και αν υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξουμε. Φυσικά και εμείς αντίστοιχα ενημερώνουμε αν μας ζητήσουν για το κομμάτι που ήδη έχουμε κάνει.

 

Μεγάλη προσοχή στο έδαφος και τα καιρικά φαινόμενα.

 

Σε πολλά σημεία μιας διαδρομής το έδαφος μπορεί να είναι σαθρό και ολισθηρό ειδικά προς στις άκρες ενός μονοπατιού για αυτό πάντα προσέχουμε και δεν περπατάμε αμέριμνοι. Μετά από έντονες βροχοπτώσεις κομμάτια της διαδρομής μπορεί να έχουν γίνει επικίνδυνα λόγω διάβρωσης , ολισθηρά (ειδικά τα βραχώδη κομμάτια) ή και τελείως αδιάβατα από κατολισθήσεις ή φουσκωμένα από τα νερά ρέματα. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι προτιμότερο να γυρίσουμε πίσω με ασφάλεια στο μέρος από όπου ξεκινήσαμε και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε αφού μπορούμε πάντα να έρθουμε μια άλλη φορά κάτω από καλύτερες συνθήκες. Σε περίπτωση ξαφνικών και έντονων καιρικών φαινομένων 'οπως ομίχλη ή χιονόπτωση βρίσκουμε καταφύγιο και συνεχίζουμε μόνο όταν τα φαινόμενα σταματήσουν. Σε καμία περίπτωση δεν συνεχίζουμε κινδυνεύοντας λόγω μειωμένης ορατότητας να αποπροσανατολισθούμε και να χαθούμε η να οδηγηθούμε σε αδιέξοδα. Φυσικά αν έχουμε σήμα στο κινητό ενημερώνουμε για την κατάσταση που βρισκόμαστε όποιον πρέπει.

 

Δεν ανάβουμε φωτιά δεν πετάμε σκουπίδια.

 

Είναι αυτονόητο για όποιον περπατά στα μονοπάτια του περιβολιού της Παναγίας μας ότι δεν πρέπει να τα μολύνουμε με τα σκουπίδια μας τα οποία μαζεύουμε και τα πετάμε όταν φτάσουμε σε κάποια Μονή/Σκήτη σε κάδους . Αυτονόητο επίσης είναι ότι δεν ανάβουμε φωτιά και προσέχουμε αν καπνίζουμε να σβήνουμε σχολαστικά τα τσιγάρα μας ώστε να μην θέσουμε σε κίνδυνο πυρκαγιάς το στολίδι αυτό που ονομάζεται Άγιο Όρος . Σε περίπτωση πυρκαγιάς απομακρυνόμαστε σε ασφαλές σημείο που να έχει σήμα και καλούμε άμεσα την Πυροσβεστική υπηρεσία στο 23770 23199 ή στο 199 . Αν η φωτιά είναι προς στο σημείο που κατευθυνόμαστε αφού ενημερώσουμε την Πυροσβεστική γυρνάμε άμεσα στην Μονή από όπου φύγαμε. Αν αυτό δεν είναι εφικτό επιλέγουμε ένα ασφαλές δρομολόγιο προς άλλη κοντινή Μονή / Σκήτη. Σε καμία περίπτωση δεν παραμένουμε κοντά στην φωτιά γιατί είναι πολύ πιθανό σε περίπτωση που αλλάξει κατεύθυνση ο άνεμος η φωτιά να μας εγκλωβίσει. 


Σε περίπτωση ξαφνικής αδιαθεσίας / ατυχήματος.

 

Αν αισθανθούμε αδιαθεσία σταματάμε αμέσως την πεζοπορία και καθόμαστε να ξεκουραστούμε τουλάχιστον 30 λεπτά . Αν δεν καλυτερεύσει η κατάσταση ή είναι κάτι από το οποίο πάσχουμε ενημερώνουμε άμεσα το Κέντρο Υγείας στις Καρυές τηλ 23770 23217 να μας συμβουλεύσει τι να κάνουμε. Αν δεν υπάρχει σήμα στην περιοχή που είμαστε φεύγει ένας προς σημείο που μπορεί να έχει σήμα φροντίζοντας να έχει εικόνα των συμπτωμάτων και μικρό ιστορικό της πάθησης του ασθενή για να τα μεταφέρει στον γιατρό και να τον συμβουλεύσει ανάλογα. Αν είμαστε μόνοι μας και δεν έχουμε σήμα κάνουμε χρήση της σφυρίχτρας μήπως τραβήξουμε την προσοχή κάποιου περαστικού κοντά μας για να μας βοηθήσει.  

Σε περίπτωση ατυχήματος που εμείς ή κάποιος από την ομάδα μας ή κάποιος που ζήτησε την βοήθεια μας κινδυνεύει καλούμε άμεσα τον διεθνή αριθμό 112 . Το 112 είναι ο Ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ και τον καλούμε μόνο σε καταστάσεις που πρέπει να παρέμβουν υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, πυροσβεστικής ή αστυνομίας. Τέτοιες σοβαρές καταστάσεις μπορεί να είναι Ατύχημα , Ξαφνική αδιαθεσία , Πυρκαγιά , Σεισμός , Αυτοκτονία ή θάνατος. Προσοχή δεν καλούμε αν δεν υπάρχει ανάγκη.


Οδηγίες για τους χάρτες παράδειγμα

Οδηγίες χρήσης για τους χάρτες

Κάνοντας κλικ στο τετραγωνάκι στη πάνω αριστερή γωνία του χάρτη ανοίγει το "Υπόμνημα / Legend " όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος . Για να δείτε πληροφορίες και φώτο για αυτά τα σημεία κάντε κλικ. Επίσης κάνοντας κλικ στην γραμμή της διαδρομής στον χάρτη ανοίγει καρτέλα με πληροφορίες. Στην πάνω δεξιά γωνία του χάρτη το πρώτο σύμβολο είναι για να "μοιραστείτε / share" τον χάρτη όπου θέλετε και κάνοντας κλικ στο σύμβολο αμέσως μετά ανοίγει ο χάρτης στο πρόγραμμα περιήγησης που έχετε. Από το πρόγραμμα περιήγησης επίσης μπορείτε να ανοίξετε τον χάρτη στο Google Earth και να βλέπετε (αν έχετε σήμα κινητής τηλεφωνίας) εκτός απο την διαδρομή και το στίγμα σας πάνω στον χάρτη. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεστε. Επίσης καλό είναι να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο με συμβουλές για την πεζοπορία στο Άγιον Όρος.
Στο ημερολόγιο που ακολουθει μπορείτε να δείτε σε κάθε ημέρα την αντίστοιχη ημερομηνία για το παλαιό ημερολόγιο.

Εκδοχή του σαιτ για κινητά εδώ athosmaps.blogspot.com


Athos Maps download

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η αναδημοσίευση υλικού όπως κείμενα ,αρχεία pdf, χάρτες ,φωτογραφίες κλπ. επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται σαν πηγή με ενεργό λινκ το www.agionorosroutes.blogspot.com