Τι πρέπει να κάνω για να πάω στο Άγ. Όρος ?
Οι "διατυπώσεις" για να μπείτε στο Άγ. Όρος είναι ελάχιστες απλά χρειάζεστε σωστό και έγκαιρο προγραμματισμό. Θα χρειαστεί να διασφαλίσετε το Διαμονητήριο σας και να κανονίσετε με τις Μονές/Σκήτες για την φιλοξενία σας. Λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών και της περιορισμένης δυνατότητας φιλοξενίας στο Άγ. Όρος (μέχρι 120 επισκέπτες ημερησίως) θα πρέπει πολύ νωρίτερα από την ημερομηνία που θέλετε να πάτε να κάνετε τα παρακάτω βήματα με την σειρά που περιγράφονται.
1. Ένα μήνα νωρίτερα από την ημερομηνία που θέλετε να πάτε επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το Γραφείο Προσκυνητών στη Θεσσαλονίκη για να κάνετε κράτηση για το Διαμονητήριο σας .
2. Αφού διασφαλίσετε την κράτηση του Διαμονητηρίου τότε μπορείτε να μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά ή μέσω Fax με τις Μονές / Σκήτες που θέλετε να φιλοξενηθείτε και να κανονίσετε για την ημερομηνία που θα πάτε. Εδώ η φόρμα για αίτηση φιλοξενίας μέσω Fax.
3. Αν θα κάνετε διανυκτέρευση στην Ουρανούπολη ή στην Ιερισσό την προηγούμενη ημέρα της εισόδου σας στο Άγ Όρος (κάτι το οποίο συνίσταται σε όσους έρχονται από μακριά) καλό είναι μετά την διασφάλιση του Διαμονητηρίου που είναι και η τελική ημερομηνία του ταξιδιού σας , να κάνετε άμεσα κράτηση δωματίου σε κάποιο από τα πολλά Ξενοδοχεία/Ξενώνες της περιοχής.
4. Μία εβδομάδα νωρίτερα από την ημερομηνία εισόδου θα πρέπει να φροντίσετε για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Ουρανούπολη για Δάφνη και για την επιστροφή σας. Αγιορείτικες γραμμές μεγάλο φέρρυ και Μικροάθως Ν.Ε. ταχύπλοο
5. Αν ταξιδεύσετε με ΚΤΕΛ θα πρέπει έγκαιρα να έχετε διασφαλίσει τα εισιτήρια σας με επιστροφή.
Μπορώ να μπώ χωρις Διαμονητήριο ?
Η είσοδος στο Άγ. Όρος γίνετε ακτοπλοϊκός από την Ουρανούπολη ή την Ιερισσό και για την επιβίβαση στο καράβι διενεργείται έλεγχος και απαιτείται για την είσοδό εκτός του εισιτηρίου επίδειξη της αστυνομικής σας ταυτότητας και του Διαμονητηρίου . Έλεγχος από της αρμόδιες αρχές διενεργείτε σε όλα πλωτά μέσα που αναχωρούν από τα δυο αυτά λιμάνια.
Μπορώ να μείνω σε κάποια Μονή χωρίς να έχω κάνει κράτηση ?
Κάποιες Μονές/Σκήτες ακόμα και αν δεν έχετε κάνει κράτηση κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες (δεν μπορείτε να πάτε σε άλλο Μοναστήρι λόγω απόστασης, είναι αργά βράδυ , ασθένεια κλπ.) θα σας φιλοξενήσουν, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να πηγαίνουμε σε όποια Μονή θέλουμε όποτε θέλουμε και να ζητάμε να μας φιλοξενήσουν . Το πρόβλημα δεν είναι τα δωμάτια αλλά το φαγητό. Φανταστείτε μια Μονή να έχει υπολογίσει έναν αριθμό επισκεπτών συν τους Μοναχούς και τους εργάτες που έχει και ξαφνικά να έρθουν άλλοι 10 προσκυνητές χωρίς να έχουν ενημερώσει. Επειδή δεν θα μπορούν να ταΐσουν τα εξτρά άτομα αυτό στενοχωρεί τους Μοναχούς που θέλουν να μας φιλοξενούν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο και τους φέρνουμε σε δύσκολη θέση. Αν κάνατε ένα τραπέζι στο σπίτι σας και ξαφνικά έρχονταν 10 άτομα χωρίς να τα έχετε καλέσει και δεν είχατε φαγητό να τους δώσετε δεν θα στεναχωριόσασταν ? δεν θα νιώθατε άβολα απέναντί τους και τελικά μήπως είναι αγένεια να πηγαίνουμε κάπου χωρίς να έχουμε ενημερώσει και να απαιτούμε φιλοξενία??? Για αυτό για να μπορούν οι Μονές/Σκήτες να μας φιλοξενούν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο και να κάνουν σωστά τον προγραμματισμό τους πρέπει να κάνουμε πάντα κράτηση πριν πάμε.
Σε κάθε Μονή/Σκήτη μπορούμε να φιλοξενηθούμε μόνο μια μέρα με εξαίρεση κάποιες μεγάλες Μονές που μπορείτε και δύο. Οι προσκεκλημένοι με Ειδικό Διαμονητήριο μιας Μονής/Σκήτης/Κελιού μπορούν να μείνουν για οσο διάστημα ορίζεται στο Διαμονητήριο τους.
Παίρνω τηλέφωνο σε Μονή/Σκήτη για φιλοξενία και δεν το σηκώνουν …..τι να κάνω ?
Οι ώρες που κάθε Μονή απαντάει στο τηλέφωνο είναι διαφορετικές . Οι καλύτερη ώρα είναι το πρωί μεταξύ 11- 13:00. Το απόγευμα σπάνια απαντούν και καλό είναι να μην καλείτε . Όπως και να έχει επιμείνετε και κάποια στιγμή θα απαντήσουν. Φυσικά αν η Μονή έχει Φαξ ΄ή email είναι καλύτερα να το προτιμήσετε από το τηλέφωνο. Πολλές φορές οι Μονές/Σκήτες για δικούς τους λόγους διακόπτουν για κάποιο διάστημα την φιλοξενία (λόγω έργων .εργασιών ανακαίνισης κ.α.) και δεν απαντούν . Μπορείτε να ρωτάτε σε διάφορες ομάδες που υπάρχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το Άγ. Όρος αν κάποια Μονή/Σκήτη εχει διακόψει προσωρινά την φιλοξενία. Το γεγονός ότι μια Μονή/Σκήτη δεν φιλοξενεί προσωρινά δεν σημαίνει ότι δεν είναι επισκέψιμη.
Μπορώ να φιλοξενηθώ σε κάποιο Κελί ?
Τα περισσότερα Κελιά δεν έχουν δυνατότητα φιλοξενίας. Κάποια όμως Κελιά παρέχουν φιλοξενία αλλά δεν είναι εύκολο και σίγουρα χρειάζεται πρότερη συνεννόηση με τον γέροντα του Κελιού.
Πόσες φορές μέσα σε ένα χρόνο μπορώ να πάω ?
Όσες μπορείτε αρκεί να έχετε πάρει ένα μήνα νωρίτερα για το Διαμονητήριο και την φιλοξενία σας στις Μονές/Σκήτες.
Αν ξεχάσω να κάνω κράτηση για το καράβι πως θα μπώ ?
Εκτός από το μεγάλο φέρρυ στις 9:45 δρομολόγια για Δάφνη από την Ουρανούπολη εκτελούν και ταχύπλοα για τα οποία δεν χρειάζεστε να έχετε κάνει κράτηση αλλά έχουν περιορισμένο αριθμό θέσεων .Ενημερωθείτε για τα δρομολόγια πριν από το ταξίδι σας και φροντίστε να έχετε εναλλακτική λύση για την είσοδο σας. Αγιορείτικες γραμμές μεγάλο φέρρυ και Μικροάθως Ν.Ε. ταχύπλοο
Πότε να πάω ?
Στο Άγιο Όρος μπορείτε να πάτε όποια εποχή και ημερομηνία του χρόνου θέλετε . Όμως θα πρέπει να λάβετε υπόψιν ότι το καλοκαίρι με τον ήλιο το περπάτημα δεν είναι εύκολο , όπως και τον χειμώνα με το κρύο τις βροχές και τα χιόνια δυσκολεύουν οι μετακινήσεις από Μονή σε Μονή. Οι καλύτεροι μήνες είναι ο Μάρτιος , ο Απρίλιος , ο Μάιος , ο Σεπτέμβριος , και ο Οκτώβριος .
Πόσες ημέρες να πάω ?
Το μέγιστο που μπορείτε να παραμείνετε στο Άγ. Όρος είναι τρείς (3) διανυκτερεύσεις και την τέταρτη ημέρα θα πρέπει να αποχωρίσετε. Φυσικά μπορείτε και μια ή δύο μέρες αν αυτό σας εξυπηρετεί .
Μπορώ να μείνω παραπάνω από 4 ημέρες?
Την 4η ημέρα της διαμονής μας στο Άγ. Όρος είμαστε υποχρεωμένοι όσο και αν αυτό δεν μας αρέσει να αποχωρίσουμε. Αν όμως συντρέχουν λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να παραμείνετε παραπάνω μπορείτε να πάτε στις Καρυές στα γραφεία της Ιεράς Κοινότητας (απέναντι από τον Ι. Ναό του Πρωτάτου) και να ζητήσετε παράταση της διαμονής σας. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι περιμένουν κι άλλοι συνάνθρωποι μας να μπουν στο Άγιον Όρος και αν όλοι ζητούσαμε παράταση της παραμονής μας αυτό θα ήταν εις βάρος τους. Αν σας έχει προσκαλέσει κάποια Μονή/Σκήτη/Κελί με Ειδικό Διαμονητήριο ή για να εργαστείτε τότε μπορείτε να μείνετε παραπάνω.
Να πάω μόνος μου ?
Μπορείτε να πάτε μόνος αλλά και με παρέα είναι καλύτερα γιατί μοιράζονται τα έξοδα για τις βενζίνες και τα διόδια αλλά είναι και πιο ασφαλές ειδικά στις πεζοπορίες να έχετε παρέα. Δεν πρέπει όμως να είστε παραπάνω από τρία άτομα γιατί περιορίζονται πολύ οι πιθανότητες να βρείτε φιλοξενία στις Μονές/Σκήτες για τις ημερομηνίες που θέλετε να πάτε . Οι Μονές/Σκήτες έχουν περιορισμένες δυνατότητες φιλοξενίας και υπάρχει μεγάλη ζήτηση οπότε αν είστε πολλά άτομα δύσκολά θα βρείτε να φιλοξενηθείτε . Επίσης όταν είστε πολλά άτομα η λήψη αποφάσεων για το πρόγραμμα και τις μετακινήσεις είναι πιο δύσκολη.
Σε ποιες Μονές/Σκήτες να πάω ?
Μπορείτε να επισκεφθείτε όποια Μονή ή Σκήτη θέλετε αλλά για να διανυκτερεύσετε σε κάποια από αυτές πρέπει να έχετε προ συνεννοηθεί και να έχετε κάνει κράτηση για συγκεκριμένη ημερομηνία και άτομα . Η κράτηση γίνεται 1 μήνα νωρίτερα από την ημερομηνία που θέλετε να πάτε ή τηλεφωνικά ή με Fax ή με email ανάλογα με την Μονή (δεν έχουν όλες Fax ή email) . Θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι μπορεί να μην υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας για την ημερομηνία που θέλετε οπότε εναλλακτικά θα πρέπει να έχετε και δεύτερη ημερομηνία αλλιώς θα πρέπει να απευθυνθείτε σε άλλη Μονή/Σκήτη. Σε κάθε Μονή/Σκήτη μπορείτε να μείνετε μόνο ένα βράδι. Καλό είναι οι διανυκτερεύσεις που θα προγραμματίσετε να είναι σε σχετικά κοντινές Μονές/Σκήτες για να μην έχετε μεγάλες αποστάσεις μετακίνησης ειδικά στα μέρη που δεν υπάρχουν αυτοκίνητα όπως η νότια πλευρά της χερσονήσου.
Πώς θα πάω?
Τα δύο λιμάνια από τα οποία μπορείτε να μπείτε στο Άγ. Όρος είναι η Ιερισσός και η Ουρανούπολη . Μπορείτε να πάτε σε αυτά με το ΚΤΕΛ από Θεσσαλονίκη ή με το αυτοκίνητο σας πάλι από Θεσσαλονίκη. Προσοχή το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής από όπου θα πάρετε το λεωφορείο δεν είναι μαζί με τα λεωφορεία που έρχονται από Αθήνα αλλά σε άλλη περιοχή . Εδώ είναι το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής και εδώ το σαιτ με πληροφορίες για τα δρομολόγια. Αν έρθετε με το αυτοκίνητό σας εδώ θα βρείτε χάρτη με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.
Θα περιμένει αυτοκίνητο της Μονής στον αρσανά για την μεταφορά μας?
Οι Μονές Χιλανδαρίου , Ζωγράφου , Κωνσταμονίτου και Αγ. Παύλου που ο αρσανάς τους είναι μακριά από αυτές, έχουν αυτοκίνητα για την μεταφορά των προσκυνητών μόνο τις ώρες που φτάνει το μεγάλο φέρρυ.
Επίσης η .Μονή Σίμωνος Πέτρα έχει αυτοκίνητο που περιμένει τους προσκυνητές στην γέφυρα του Δοντά ποταμού (πίσω από τα καταστήματα της παραλίας στην Δάφνη) αλλά για να επιβιβαστείτε πρέπει να έχετε κάνει οποσδήποτε κράτηση φιλοξενίας στην Μονή. Από τον αρσανά της Σιμωνόπετρας προς την Μονή δεν υπάρχει αυτοκίνητο.
Να μπώ στο Άγ. Όρος από την Ιερισσό ή από την Ουρανούπολη ?
Για την είσοδο στο Άγ. Όρος οι προσκυνητές κατά κύριο λόγο προτιμούν την Ουρανούπολη γιατί η πρόσβασης από την Ιερισσό λόγο καιρικών φαινομένων (έντονοι βοριάδες) πολλές φορές είναι δύσκολη ακόμα και το καλοκαίρι. Και για τα δύο όμως αυτά λιμάνια καλό είναι πριν το ταξίδι μας να έχουμε δει καιρική πρόβλεψη . Αν ο καιρός είναι καλός η Ιερισσός είναι καλύτερη σαν είσοδος αν ο προορισμός μας είναι κάποια από τις Μονές /Σκήτες που βρίσκονται στις βορειοανατολικές ακτές της χερσονήσου (Χιλανδαρίου ,Βατοπαίδι , Εσφιγμένου ,Παντοκράτορος, Σταυρονικήτα , Φιλοθέου ,Καρακάλλου , Σκήτη Προφήτη Ηλία κλπ.). Για όλες τις άλλες περιοχές είναι σίγουρα καλύτερα από την Ουρανούπολη. Γενικά όμως για τις μετακινήσεις σας στο Άγ. Όρος καλό είναι να ενημερώνεστε από σαιτ σχετικά με το θέμα και ομάδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης .
Μπορώ να μπώ από τα χερσαία σύνορα στο Άγ. Όρος?
Η διέλευσης από τα χερσαία σύνορα του Άγ. Όρος απαγορεύεται αυστηρώς και η είσοδος των προσκυνητών γίνεται μόνο ακτοπλοϊκός από την Ουρανούπολη ή από την Ιερισσό Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις που η πρόσβαση λόγω καιρικών συνθήκων είναι αδύνατη με τα πλοία τότε κατόπιν οδηγίας της Ιεράς Επιστασίας και με έλεγχο από τις τελωνειακές και αστυνομικές αρχές επιτρέπεται η είσοδος και έξοδος από τα χερσαία σύνορα . Σε αυτές τις περιπτώσεις η μεταφορά των προσκυνητών γίνεται με τα μικρά βαν (ταξί 10 θέσεων) γιατί ο δρόμος μέχρι τις Καρυές δεν είναι βατός για μεγάλο λεωφορείο, η διαδρομή είναι δυόμιση με τρεις ώρες. Η περιοχή των συνόρων φυλάσσεται από την αστυνομία .
Τι να πάρω μαζί μου ?
Για το ταξίδι σας στο Άγ. Όρος θα χρειαστείτε οπωσδήποτε ένα σακίδιο πλάτης 45-60 lt. Τα σακίδια χειρός και άλλου τύπου αποσκευές δεν είναι βολικές για το περπάτημα, είτε περπατήσετε λίγο είτε περπατήσετε πολύ είναι πιο βολικό να έχετε τα χέρια σας ελεύθερα έχοντας το σακίδιο στην πλάτη.
Τι να πάρετε μαζί σας στο σακίδιο.
Ρούχα ανάλογα της εποχής που θα πάτε αλλά όχι πολλά.
• Παντελόνια 2 το ένα για το περπάτημα και ένα λίγο πιο καλό για την εκκλησία .
• Τουλάχιστον 3 μπλουζάκια κοντομάνικα γιατί με το περπάτημα ιδρώνετε πολύ.
• Κάλτσες 3 ζευγάρια.
• Εσώρουχα 3 όχι στενά να είναι άνετα να μην σαν ενοχλούν στο περπάτημα.
• Μία μικρή πετσέτα προσώπου.
• Ένα μικρό νεσεσέρ με ξυριστικά , σαμπουάν , σαπούνι , οδοντόκρεμα/οδοντόβουρτσα , αντιηλιακό , νυχοκόπτη όλα αυτά σε μικρές συσκευασίες.
• Καπέλο και γυαλιά ηλίου.
• Χάρτη της περιοχής και πυξίδα.
• Μπαστούνι για το περπάτημα .
• Φακό , σουγιαδάκι ή ένα μικρό πολυεργαλείο και σφυρίχτρα.
• Παγούρι με νερό και κάτι πρόχειρο για φαγητό.
• Ένα μικρό φαρμακείο και τα φάρμακά σας (αν παίρνετε κάποια αγωγή) , αντικουνουπικό σπρέι και αμμωνία για τα τσιμπήματα.
• Φορτιστές για το κινητό , φωτογραφική μηχανή, και power bank οπωσδήποτε φορτισμένο αφού δεν έχουν όλες οι μονές ρεύμα.
• Παπούτσια πρέπει να φοράτε μποτάκια ελαφριά αλλά με αντιολισθητικό πάτο .Καλό είναι να έχετε κόψει τα νύχια των ποδιών σας πριν πάτε για να μην τραυματιστούν από το περπάτημα τα δάκτυλα .
Εδώ μπορείτε να τυπώσετε αν θέλετε την πιο πάνω λίστα
ΠΡΟΣΟΧΗ στο Άγ. Όρος ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ τα σορτσάκια και οι αμάνικες μπλούζες και ποτέ όσο και να κάνει ζέστη δεν βγάζουμε την μπλούζα μας .
Πόσο κοστίζει το ταξίδι στο Άγ. Όρος ?
Θα χρειαστείτε 25 ευρώ για το διαμονητήριο και περίπου 12-15 ευρώ συνολικά για το καράβι από την Ουρανούπολη για την Δάφνη και το λεωφορείο από Δάφνη για Καρυές και άλλα τόσα για την επιστροφή. Για τις μετακινήσεις σας από τις Καρυές προς τις Μονές μπορείτε να επιλέξετε να πάτε ή περπατώντας ή με την χρήση των Βάν/Ταξί που στοιχίζουν ανάλογα με τον προορισμό και το πόσα άτομα θα το ναυλώσετε . Μία Διανυκτέρευση στην Ουρανούπολη αν έρχεστε από μακριά και θέλετε πριν μπείτε στο Αγ. Όρος να ξεκουραστείτε , στοιχίζει από 40 ευρώ και πάνω. Για φαγητό κανονικά δεν θα χρειαστείτε χρήματα αφού παρέχεται δωρεάν από τις Μονές αλλά σίγουρα θα φάτε στο εστιατόριο στις Καρυές που έχει πάντα νόστιμό και καλό φαγητό και Αγιορείτικο τσίπουρο και κρασί , υπολογίστε 60-80 ευρώ για φαγητό και καφέδες και τις τρείς μέρες. Σίγουρα θα χαλάσετε χρήματα και για την αγορά ενθυμίων αφού σχεδόν σε όλες τις Μονές υπάρχουν εκθετήρια με Αγιορείτικα προϊόντα (κομποσκοίνια, εικόνες ,βιβλία και πολλά άλλα) που μπορείτε να αγοράσετε για τους δικούς σας. Τέλος ένα μεγάλο έξοδο είναι η βενζίνη και τα διόδια που μπορείτε να τα υπολογίσετε ανάλογα από που έρχεστε και πόσοι θα είστε . Συνολικά για τις τρεις μέρες κατά μέσο όρο υπολογίστε από 250-300 ευρώ και πάνω για όλα τα έξοδα.
Υπάρχουν κάποιοι κανόνες ?
Υπάρχουν οδηγίες προς τους προσκυνητές από την Ιερά Κοινότητα που αναγράφονται στο πίσω μέρος του Διαμονητηρίου σας και καλό είναι να τηρούνται , εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε φιλοξενούμενοι στο χώρο του Αγ. Όρους . Οι οδηγίες προς τους προσκυνητές είναι οι παρακάτω.
1. Η ενδυμασία και η όλη παρουσία σας να είναι σεμνή και ευπρεπής όπως αρμόζει σε ιερό χώρο. Δεν επιτρέπονται τα κοντά παντελόνια και οι αμάνικες μπλούζες όπως και τα σκουλαρίκια .
2. Τα κινητά τηλέφωνα σας να είναι κλειστά στην Εκκλησία , στην Τράπεζα και στον αυλόγυρο των Ιερών Μονών και. λοιπών Ιερών Σκηνωμάτων.
3. Μην κυκλοφορείτε χωρίς άδεια σε άλλα κτίρια και χώρους πέραν των χώρων φιλοξενίας .
4. Να συμμετέχετε ήσυχα και αθόρυβα στην Εκκλησία και την Τράπεζα και να σέβεστε το πρόγραμμα και τις επί μέρους οδηγίες του κάθε Ιερού Σκηνώματος.
5. Η χρήσις συσκευών τηλεοράσεως , ραδιοφώνου και αναπαραγωγής μουσικής απαγορεύεται .
6. Το κάπνισμα γενικώς δεν επιτρέπεται .
7. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή προκλήσεως πυρκαγιών .Απαγορεύεται αυστηρώς η κατασκήνωσις στο ύπαιθρο .
8. Απαγορεύεται η θήρα (το κυνήγι ) και η εισαγωγή όπλων και σκύλων .
9. Απαγορεύεται αυστηρώς η εικονοληψία (κινηματογράφησις - βίντεο ).Οι σχετικές συσκευές και το υλικό κατάσχονται από τα όργανα της τάξεως .
10. Απαγορεύεται η φωτογράφησις μοναχών και εσωτερικών χώρων χωρίς προηγούμενη άδεια .
11. Η διάρκεια της φιλοξενίας σας είναι τέσσερις ημέρες (την τέταρτη ημέρα το πρωί αποχωρείτε) και σε κάθε Ιερό Σκήνωμα μια ημέρα . Προς αποφυγήν ταλαιπωρίας φροντίστε να έχετε προσυνεννοηθεί με το Ιερό Σκήνωμα στο οποίο επιθυμείτε να φιλοξενηθείτε.
12. Αν είστε κάτοχος Ειδικού Διαμονητηρίου, δηλαδή προσκεκλημένος ενός συγκεκριμένου Ιερού Σκηνώματος , μη ζητήσετε να φιλοξενιθείτε από κάποιο άλλο Ιερό Σκήνωμα , διότι τούτο συνιστά παραβίαση των κανόνων φιλοξενίας του Αγίου Όρους
Μπορώ κατά την παραμονή μου στο Άγ. Όρος να εξομολογηθώ και κοινωνήσω ?
Σε κάθε Μονή/Σκήτη υπάρχει Πνευματικός και μπορείτε να εξομολογηθείτε και να κοινωνήσετε κατόπιν συνεννοήσεως μαζί του. Μπορείτε να ρωτήσετε τον Αρχοντάρη κάθε Μονής/Σκήτης να σας ενημερώσει ποιος είναι ο Πνευματικός.
Επιτρέπεται η κολύμβηση και το ψάρεμα στις ακτές του Αγ. Όρους ?
Η κολύμβηση ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά σε όλες τις ακτές του Αγίου Όρους το ψάρεμα όμως επιτρέπεται.
Δεν πιστεύω γιατί να πάω ?
Ακόμα και αν δεν πιστεύετε το Άγ. Όρος είναι ένας μοναδικός χώρος που παραμένει σχεδόν αναλλοίωτος από την εποχή του Βυζαντίου και είναι σαν να κάνετε ένα ταξίδι στον χρόνο. Αν αγαπάτε την φωτογραφία , το περπάτημα σε μοναδικά καλντερίμια και απίστευτης ομορφιάς μονοπάτια , την ανέγγιχτη φύση και την ηρεμία , τότε σίγουρα μπορείτε να έρθετε. Κανείς δεν θα σας υποχρεώσει να παρακολουθείστε ή να συμμετάσχετε στις Ιερές ακολουθίες αν δεν θέλετε και κανείς δεν θα σας ενοχλήσει για θέματα πίστης. Το Άγ. Όρος επισκέπτονται άνθρωποι όλων των θρησκειών από παρά πολλά μέρη του κόσμου. Φυσικά θα πρέπει να σεβαστείτε κάποιους απλούς κανόνες που ισχύουν για όλους τους φιλοξενούμενους στο Άγ. Όρος .
* Αν υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να ρωτήσετε στην κάτω δεξια μεριά κάθε σελίδας υπάρχει φόρμα επικοινωνίας με email και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.