28.6.23

Διαμονητήριο

 

Τα Διαμονητήριο εκδίδεται από την Ιερά Επιστασία , με αυτό καθορίζεται ο χρόνος παραμονής του κατόχου του στο Άγ. Όρος και είναι κάτι σαν διαβατήριο που πρέπει όπου πάτε να το έχετε πάντα μαζί σας.

 Έτσι αντίστοιχα υπάρχουν:

 

α) Το κοινό Διαμονητήριο που εκδίδεται για παραμονή  σε όποιο από τα ιερά καθιδρύματα (Μονές , Σκήτες , Κελιά) του Αγ. Όρους έχει κανονίσει να φιλοξενηθεί ο προσκυνητής και έχει διάρκεια 4 ημερών (τρείς διανυκτερεύσεις και την τέταρτη μέρα έξοδος).

 

β)Το ειδικό Διαμονητήριο το οποίο ισχύει για φιλοξενία αυστηρά μόνο για ένα καθίδρυμα (Μονές/Σκήτες/Κελιά) και έχει μεγαλύτερη διάρκεια αλλά θα πρέπει το καθίδρυμα να κάνει αίτηση για αυτό στην Ιερά Επιστασία στο γραφείο προσκυνητών..

 

γ)Το Διαμονητήριο για τους εργαζομένους στο Αγ. Όρος που μπορεί να έχει μέχρι και ένα χρόνο διάρκεια.

 

Οι προσκυνητές για να διασφαλίσουν την έκδοση του διαμονητήριου τους πρέπει 1 μήνα πριν την ημέρα εισόδου που προγραμματίζουν να πάνε στο Αγ. Όρος να επικοινωνήσουν με το γραφείο προσκυνητών στην Θεσσαλονίκη  τηλ. ημεδαπών 2310-252575 & αλλοδαπών 2310-252578 Ωράριο γραφείου Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00.& Σαββάτο 09:00 - 12:00.

Για την κράτηση του διαμονητήριού θα σας ζητηθεί όνομα επώνυμο πατρώνυμο και αριθμός ταυτότητας και ημερομηνία που επιθυμείτε να μπείτε στο Αγ. Όρος όπως και ημερομηνία εξόδου.

 Αν υπάρχει διαθεσιμότητα διαμονητήριών για τις ημερομηνίες που σας ενδιαφέρουν τότε μπορείτε μετά να επικοινωνήσετε με τις μονές που επιθυμείτε να φιλοξενηθείτε για να δείτε αν αυτό είναι εφικτό για τις ημερομηνίες που κλείσατε , αλλιώς θα πρέπει να κανονίσετε με κάποια άλλη μονή για φιλοξενία .Σε κάθε μονή μπορείτε να φιλοξενηθείτε μόνο μια μέρα.

Αν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα διαμονητήριών για τις ημερομηνίες που θέλετε ρωτάτε ποτέ υπάρχει και προγραμματίζετε ανάλογα   το ταξίδι σας .

Δεν μπορείτε να πάρετε νωρίτερα από ένα μήνα για κράτηση.


Η παραλαβή των διαμονητήριών γίνεται απο το γραφείο προσκυνητών στην Ουρανούπολη την ημέρα που θα ταξιδέψετε για το Άγ. Όρος και όχι νωρίτερα (τηλ. 23770-71421 & 23770-71422) Στοιχίζει 25 € για Χριστιανούς Ορθόδοξους ,  30€ για τους Ετερόδοξους – Αλλόθρησκους και 10 € για ειδικές ομάδες προσκυνητών (μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, ανάπηροι). Για τους πολύτεκνους το διαμονητήριο είναι δωρεάν. Αν για κάποιο λόγο ακυρώσετε το ταξίδι σας  πρέπει να ενημερώσετε το γραφείο προσκυνητών. 
Τα διαμονητήρια είναι προσωπικά και  ΔΕΝ μεταβιβάζονται σε άλλους. 


ΠΡΟΣΟΧΗ

Τις περιόδους με αυξημένη κίνηση προσκυνητών (Εορτές , αργίες. Πάσχα, Χριστούγεννα κ.λπ.) υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην βρείτε Διαμονητήριο στις ημερομηνίες που επιθυμείτε για αυτό καλύτερα είναι πρώτα να κλείσετε το Διαμονήτηριο και αφού πια ξέρετε σίγουρα πότε θα πάτε στο Άγ. Όρος τότε να κλείσετε στις Μονές για φιλοξενία. Έτσι δεν θα χρειαστεί να ξαναπάρετε στις Μονές για αλλαγή ημερομηνίας κάτι που είναι δύσκολο και μπορεί να μην μπορέσετε να βρείτε .

Εξάλλου και το γραφείο προσκυνητών συνιστά  

" Ιδιαίτερα σημαντικό, για την εξυπηρέτηση όλων των προσκυνητών, είναι να εξασφαλίζουν πρώτα το διαμονητήριο από το γραφείο Θεσσαλονίκης και κατόπιν να επικοινωνούν με τις Ιερές Μονές για την φιλοξενία τους. Επίσης κάθε ομάδα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τον αριθμό των πέντε ατόμων και αυτό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ίδιων των προσκυνητών, στις μετακινήσεις και στην φιλοξενία τους."

Από <https://www.agioritikiestia.gr/el/grafeio-proskinitwn


Για περισσότερες λεπτομέρειες για την διαδικασία κράτησης Διαμονητηρίου και φιλοξενίας στις Μονές μπορείτε να δείτε εδώ.




Οδηγίες για τους χάρτες παράδειγμα

Οδηγίες χρήσης για τους χάρτες

Κάνοντας κλικ στο τετραγωνάκι στη πάνω αριστερή γωνία του χάρτη ανοίγει το "Υπόμνημα / Legend " όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος . Για να δείτε πληροφορίες και φώτο για αυτά τα σημεία κάντε κλικ. Επίσης κάνοντας κλικ στην γραμμή της διαδρομής στον χάρτη ανοίγει καρτέλα με πληροφορίες. Στην πάνω δεξιά γωνία του χάρτη το πρώτο σύμβολο είναι για να "μοιραστείτε / share" τον χάρτη όπου θέλετε και κάνοντας κλικ στο σύμβολο αμέσως μετά ανοίγει ο χάρτης στο πρόγραμμα περιήγησης που έχετε. Από το πρόγραμμα περιήγησης επίσης μπορείτε να ανοίξετε τον χάρτη στο Google Earth και να βλέπετε (αν έχετε σήμα κινητής τηλεφωνίας) εκτός απο την διαδρομή και το στίγμα σας πάνω στον χάρτη. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεστε. Επίσης καλό είναι να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο με συμβουλές για την πεζοπορία στο Άγιον Όρος.
Στο ημερολόγιο που ακολουθει μπορείτε να δείτε σε κάθε ημέρα την αντίστοιχη ημερομηνία για το παλαιό ημερολόγιο.

Εκδοχή του σαιτ για κινητά εδώ athosmaps.blogspot.com


Athos Maps download

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η αναδημοσίευση υλικού όπως κείμενα ,αρχεία pdf, χάρτες ,φωτογραφίες κλπ. επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται σαν πηγή με ενεργό λινκ το www.agionorosroutes.blogspot.com