16.11.22

Ι.Μ. Κουτλουμουσίου

   Ανοίξτε τον χάρτη  μεγαλύτερο σε νέα καρτέλα  κάνοντας κλικ πάνω   δεξιά στο τετραγωνάκι  

 

ο καιρός στην Ι. Μ. Κουτλουμουσίου www.accuweather.com

Η Ι.Μ Κουτλουμουσίου βρίσκεται μόλις 700 μέτρα ΝΑ από τις Καρυές (10 λεπτά με τα πόδια). Η ακριβής χρονολογία της ίδρυσής της δεν είναι γνωστή αλλά από έγγραφο του 1169 με υπογραφή ηγουμένου της Κουτλουμουσίου προκύπτει ότι ήδη υπήρχε την εποχή εκείνη. Γνωστό σε παλαιότερους χρόνους είναι το μοναστήρι και με άλλες ονομασίες όπως «Μονή του βοεβόδα», «Λαύρα των Ρουμανικών χωρών» και «Μονή του Χαρίτωνος». Η ονομασία του κατά πολλούς μελετητές οφείλετε στην ίδρυσή του από ένα Τούρκο με το όνομα Κουτλουμούς, που έζησε στο τέλος του 13ου αιώνα και έγινε χριστιανός. Απο τον 12ο αιώνα μέχρι και της αρχές του 14ου περνάει μια έντονη οικονομική κρίση αλλά και μια πραγματική καταστροφή σχεδόν ολοκληρωτική και λεηλασία από Καταλανούς . Αργότερα στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα επι ηγούμενού Χαρίτωνος και με την οικονομική ενίσχυση του Βαλκάνιου ηγεμόνα Ιωάννη Βλαδισλάβου αναπτύσσεται πάλι και αυτή την εποχή κτίζεται το Καθολικό και τράπεζα . Στο τέλος του ίδιου αιώνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αντώνιος με σιγίλιο διακηρύσσει το Κουτλουμούσι και επισήμως Πατριαρχική Μονή, Τον 15ο αιώνα ο πατριάρχης Ιωσήφ Β΄ με σιγίλιο του (1428) επικύρωσε την ένωση της Κουτλουμουσίου με την γειτονική Μονή του Αλυπίου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αποκτήσει η Κουτλουμουσίου μεγάλη δύναμη και να γίνει ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια του Αγίου 'Ορους. Στο τέλος του 15ου αιώνα μεγάλη φωτιά φέρνει πάλι παρακμή και σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή . Για να μπορέσει να αναστηλωθεί , ενίσχυσαν το Κουτλουμούσι ή όπως ονομαζόταν τότε «Λαύρα της Ρουμανικής χώρας» οι ηγεμόνες των παραδουνάβιων χωρών .Το 1767, δυστυχώς, ακόμη μια πυρκαγιά κατέστρεψε την ανατολική πλευρά του μοναστηριού. Αυτή Τη φορά ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Ματθαίος Γ΄, ο οποίος στο παρελθόν ήταν Κουτλουμουσιανός μοναχός, ήρθε στην Μονή αφού παραιτήθηκε από τον πατριαρχικό του θρόνο και φρόντισε για την ανακαίνιση του μοναστηριού, διαθέτοντας για το λόγο αυτό ολόκληρη την ατομική του περιουσία. Το έτος 1856, με σιγίλιο του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Κυρίλλου Ζ΄, η Ι.Μ. Κουτλουμουσίου επιστρέφει στον κοινοβιακό τρόπο ζωής, αφού λειτουργούσε για πολλούς αιώνες ως ιδιόρρυθμη, Το 1870 νέες πυρκαγιές κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού τείχους και πολλά κτίρια στις τρεις πλευρές, δυτική, βόρεια και νότια. Ευτυχώς, από τις πυρκαγιές αυτές διασώθηκαν το Καθολικό, η βιβλιοθήκη, ιερά άμφια και εκκλησιαστικά σκεύη και για άλλη μια φορά η Μονή ανακαινίζεται .Το 1980 αποτεφρώθηκε η ανατολική πτέρυγα, ενώ ραγδαίες βροχές προκάλεσαν κατολισθήσεις και ρήγματα. Την ίδια εποχή όμως, με την προσέλευση νέων μοναχών άρχισε για τη μονή μια νέα περίοδος αύξησης και άνθισης και ακόμα στις μέρες μας η νέα συνοδεία εργάζεται για την πλήρη ανακαίνιση της . Εξάρτημα της Ι.Μ. Κουτλουμουσίου είναι η Ιερά Σκήτη Αγ. Παντελεήμονος (λέγετε και Κουτλουμουσιανή) η οποία είναι ιδιόρρυθμη και απέχει από αυτήν 1,2 χλμ. 25 λεπτά με τα πόδια.

Οδηγίες για τους χάρτες παράδειγμα

Οδηγίες χρήσης για τους χάρτες

Κάνοντας κλικ στο τετραγωνάκι στη πάνω αριστερή γωνία του χάρτη ανοίγει το "Υπόμνημα / Legend " όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος . Για να δείτε πληροφορίες και φώτο για αυτά τα σημεία κάντε κλικ. Επίσης κάνοντας κλικ στην γραμμή της διαδρομής στον χάρτη ανοίγει καρτέλα με πληροφορίες. Στην πάνω δεξιά γωνία του χάρτη το πρώτο σύμβολο είναι για να "μοιραστείτε / share" τον χάρτη όπου θέλετε και κάνοντας κλικ στο σύμβολο αμέσως μετά ανοίγει ο χάρτης στο πρόγραμμα περιήγησης που έχετε. Από το πρόγραμμα περιήγησης επίσης μπορείτε να ανοίξετε τον χάρτη στο Google Earth και να βλέπετε (αν έχετε σήμα κινητής τηλεφωνίας) εκτός απο την διαδρομή και το στίγμα σας πάνω στον χάρτη. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεστε. Επίσης καλό είναι να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο με συμβουλές για την πεζοπορία στο Άγιον Όρος.
Στο ημερολόγιο που ακολουθει μπορείτε να δείτε σε κάθε ημέρα την αντίστοιχη ημερομηνία για το παλαιό ημερολόγιο.

Εκδοχή του σαιτ για κινητά εδώ athosmaps.blogspot.com


Athos Maps download

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η αναδημοσίευση υλικού όπως κείμενα ,αρχεία pdf, χάρτες ,φωτογραφίες κλπ. επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται σαν πηγή με ενεργό λινκ το www.agionorosroutes.blogspot.com