15.11.22

Ι.Μ. Ξενοφώντος

   Ανοίξτε τον χάρτη  μεγαλύτερο σε νέα καρτέλα  κάνοντας κλικ πάνω   δεξιά στο τετραγωνάκι  

 

ο καιρός στην Ι. Μ. Ξενοφώντος www.accuweather.com

Η Ι.Μ. Ξενοφώντος είναι η δεύτερη Μονή που θα δούμε μπαίνοντας με το καράβι στο Άγ. Όρος από Ουρανούπολη για Δάφνη. Είναι κτισμένη δίπλα ακριβώς στη θάλασσα και ιδρύθηκε το 998 από τον Όσιο Ξενοφώντα στον οποίο οφείλει και το ονομά της. Οι Μονή είναι αφιερωμένη στον Άγ. Γεώργιο όταν με θαυματουργικό τρόπο η εικόνα του η οποία ρίχτηκε στην θάλασσα από ευσεβή χριστιανό προκειμένου να σωθεί από τους εικονομάχους έφτασε στην ακρογιαλιά στην θέση "Ξυνά νερά" όπου την περισυνέλλεξαν οι μοναχοί και την τοποθέτησαν στο Καθολικό . Στο σημείο που βγήκε η εικόνα στην στεριά αμέσως ανέβλυσε πηγή με θαυματουργικό όπως στην πορεια αποδείχτηκε νερό ειδικά για τις παθήσεις των νεφρών. Έκτοτε το Καθολικό (το παλαιό) που φτιάχτηκε τον 10ο αιώνα αφιερώθηκε στην μνήμη του Αγ. Γεωργίου ενώ πρώτα στην θέση του υπήρχε μικρός ναός αφιερωμένος στον Αγ. Δημήτριο ο οποιος ενσωματώθηκε δεξιά του Ιερού Βήματος σαν παρεκκλήσι. Λόγω της θέσης της δίπλα από την θάλασσα δέχτηκε πολλές φορές επιθέσεις από πειρατές και καταστράφηκε αλλα πάντα επανάκαμπτε και γνώρισε περιόδους άνθησης ειδικά τον 18ο αιώνα όπου μετα από πυρκαγιά ανοικοδομήθηκε και επεκτάθηκε προς βορά και δημιουργήθηκε το μεγαλοπρεπές νέο Καθολικο αφιερωμένο και αυτό στον Άγ. Γεώργιο. Το νέο αυτό Καθολικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα του Αγίου Όρους με χωρητικότητα 2000 άτομα. Εξάρτημα της Ι.Μ. Ξενοφώντος είναι η Ιερά Σκήτη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (λέγετε και Ξενοφωντινή) η οποία είναι ιδιόρρυθμη και απέχει από αυτήν 3 χλμ. 40-50 λεπτά με τα πόδια. 

Οδηγίες για τους χάρτες παράδειγμα

Οδηγίες χρήσης για τους χάρτες

Κάνοντας κλικ στο τετραγωνάκι στη πάνω αριστερή γωνία του χάρτη ανοίγει το "Υπόμνημα / Legend " όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος . Για να δείτε πληροφορίες και φώτο για αυτά τα σημεία κάντε κλικ. Επίσης κάνοντας κλικ στην γραμμή της διαδρομής στον χάρτη ανοίγει καρτέλα με πληροφορίες. Στην πάνω δεξιά γωνία του χάρτη το πρώτο σύμβολο είναι για να "μοιραστείτε / share" τον χάρτη όπου θέλετε και κάνοντας κλικ στο σύμβολο αμέσως μετά ανοίγει ο χάρτης στο πρόγραμμα περιήγησης που έχετε. Από το πρόγραμμα περιήγησης επίσης μπορείτε να ανοίξετε τον χάρτη στο Google Earth και να βλέπετε (αν έχετε σήμα κινητής τηλεφωνίας) εκτός απο την διαδρομή και το στίγμα σας πάνω στον χάρτη. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεστε. Επίσης καλό είναι να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο με συμβουλές για την πεζοπορία στο Άγιον Όρος.
Στο ημερολόγιο που ακολουθει μπορείτε να δείτε σε κάθε ημέρα την αντίστοιχη ημερομηνία για το παλαιό ημερολόγιο.

Εκδοχή του σαιτ για κινητά εδώ athosmaps.blogspot.com


Athos Maps download

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η αναδημοσίευση υλικού όπως κείμενα ,αρχεία pdf, χάρτες ,φωτογραφίες κλπ. επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται σαν πηγή με ενεργό λινκ το www.agionorosroutes.blogspot.com