22.11.22

Ι.Μ. Αγ. Παύλου

   Ανοίξτε τον χάρτη  μεγαλύτερο σε νέα καρτέλα  κάνοντας κλικ πάνω   δεξιά στο τετραγωνάκι  

 

ο καιρός στην Ι. Μ. Αγίου Παύλου www.accuweather.com

Η Ι.Μ. Παύλου βρίσκεται είκοσι λεπτά από την θάλασσα πάνω σε βράχο στους πρόποδες του Άθωνα στο νοτιοδυτικό άκρο της χερσονήσου. Η ανέγερσή της τοποθετείται στα μέσα του 9ου αιώνα και ιδρυτής της θεωρείται ο μοναχός Παύλος ο Ξηροποταμινός που υπήρξε ιδρυτής και της Ι.Μ. Ξηροποτάμου. Αρχικά όνομα της Μονής ήταν Ξηροποτάμου αλλά το 1108 μετονομάστηκε σε Παύλου. Λόγω της θέσης της κοντά στην θάλασσα πολλές φορές δέχτηκε επιθέσεις και τον 14 αιώνα σχεδόν καταστράφηκε από πειρατές . Αυτό ειχε σαν αποτέλεσμα για κάποιο διάστημα να γίνει εξάρτημα της Μονής Ξηροποτάμου παύοντας να λειτουργεί ως αυτόνομη κοινοβιακή μονή. Το 1370 παραχωρήθηκε σαν κελί στους Σέρβους μοναχούς Αντώνιο Πηγάση και Γεράσιμο Ραδώνια οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά και η Μονή αναπτύχθηκε και πάλι. Αργότερα τον 15ο αιώνα η μονή ευεργετήθηκε από ηγεμόνες των παραδουνάβιων περιοχών όπως ο Νεάγκος Βασσαρόβας που επιχορήγησε την ανέγερση του Πύργου το 1521. Η ακμή της συνεχίστηκε και τον 17ο αιώνα έφτασε να έχει 200 περίπου Μοναχούς. Τον 18ο αιώνα λόγω βαριάς από τους τούρκους φορολογίας ,περιέπεσε σε πολύ κακή οικονομικά κατάσταση και πουλήθηκαν κτήματά της για να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Στα χρόνια της επανάστασης που ακολούθησαν σχεδόν ερημώθηκε αφου οι μοναχοί της έφυγαν για να βοηθήσουν στον αγώνα κατά των τούρκων και όσοι έμειναν υπέστησαν διωγμούς. Η Μονή Αγίου Παύλου επανήλθε στον κοινοβιακό τρόπο λειτουργίας το 1839 με Σιγίλλιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου ΣΤ΄ και έκτοτε κατέχει την 14η θέση στην ιεραρχία των Μονών του Αγίου Όρους. Δύο τεράστιες καταστροφές από πυρκαγιά το 1902 και πλημμύρα το 1911 ήταν η αιτία που ανακαινίστηκε κατά το μεγαλύτερό τμήμα της. Στις μέρες μας η Μονή έχει περίπου 100 δραστήριους και φιλόξενους μοναχούς . Εξαρτήματα της Ι.Μ. Παύλου είναι η Ιερά Σκήτη Εισοδίων της Θεοτόκου (Νέα Σκήτη) και η Ιερά Σκήτη Αγίου Δημητρίου (Λακκοσκήτη).

Οδηγίες για τους χάρτες παράδειγμα

Οδηγίες χρήσης για τους χάρτες

Κάνοντας κλικ στο τετραγωνάκι στη πάνω αριστερή γωνία του χάρτη ανοίγει το "Υπόμνημα / Legend " όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος . Για να δείτε πληροφορίες και φώτο για αυτά τα σημεία κάντε κλικ. Επίσης κάνοντας κλικ στην γραμμή της διαδρομής στον χάρτη ανοίγει καρτέλα με πληροφορίες. Στην πάνω δεξιά γωνία του χάρτη το πρώτο σύμβολο είναι για να "μοιραστείτε / share" τον χάρτη όπου θέλετε και κάνοντας κλικ στο σύμβολο αμέσως μετά ανοίγει ο χάρτης στο πρόγραμμα περιήγησης που έχετε. Από το πρόγραμμα περιήγησης επίσης μπορείτε να ανοίξετε τον χάρτη στο Google Earth και να βλέπετε (αν έχετε σήμα κινητής τηλεφωνίας) εκτός απο την διαδρομή και το στίγμα σας πάνω στον χάρτη. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεστε. Επίσης καλό είναι να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο με συμβουλές για την πεζοπορία στο Άγιον Όρος.
Στο ημερολόγιο που ακολουθει μπορείτε να δείτε σε κάθε ημέρα την αντίστοιχη ημερομηνία για το παλαιό ημερολόγιο.

Εκδοχή του σαιτ για κινητά εδώ athosmaps.blogspot.com


Athos Maps download

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η αναδημοσίευση υλικού όπως κείμενα ,αρχεία pdf, χάρτες ,φωτογραφίες κλπ. επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται σαν πηγή με ενεργό λινκ το www.agionorosroutes.blogspot.com