23.11.22

Ι.Μ. Οσίου Γρηγορίου

    Ανοίξτε τον χάρτη  μεγαλύτερο σε νέα καρτέλα  κάνοντας κλικ πάνω   δεξιά στο τετραγωνάκι  

 

ο καιρός στην Ι. Μ. Γρηγορίου www.accuweather.com

Η Ι.Μ. Γρηγορίου βρίσκεται ανάμεσα στην Ι.Μ. Σίμωνοςπέτρας και την Ι.Μ. Διονυσίου στα νοτιοδυτικά της χερσονήσου κτισμένη πάνω σε βράχους δίπλα από την θάλασσα. Ιδρύθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα από τον Γρηγόριο τον νέο και αποτελεί την 17η ιεραρχικά μονή του Αγίου Όρους. Μετά την ίδρυσή της ακολουθεί η άλωση της Κωνσταντινούπολης και η τουρκοκρατία με δυσκολίες οικονομικές αλλά και επιθέσεις από πειρατές οι οποίοι το 1497 την κατέστρεψαν τελείως. Στα επόμενα χρόνια η Μονή με την βοήθεια του Ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Στέφανου του Μεγάλου ανακαινίζεται και επανακάμπτει μέχρι και το 1761 που πάλι μια καταστροφική φωτιά θα την φέρει σε δύσκολη θέση. Απο την νέα αυτή δοκιμασία θα σωθεί με την βοήθεια του γέροντα Ιωακείμ του Ακαρνάνα ο οποίος με εράνους που έκανε συγκέντρωσε χρήματα και ξαναέκτισε την Μονή και έφτιαξε το Καθολικό στην μορφή που σώζεται μέχρι σήμερα. Αργότερα στο τέλος του 19ου όταν ηγούμενος ήταν ο Συμεών από την Τρίπολη γίνεται η ανέγερση της δυτικής Πτέρυγας, μαζί με το Αρχονταρίκι και τα Κελιά των μοναχών (1892). Στις μέρες μας η Μονή αναπαλαιώνεται και ανοικοδομούνται κτίσματα για να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες της.

Οδηγίες για τους χάρτες παράδειγμα

Οδηγίες χρήσης για τους χάρτες

Κάνοντας κλικ στο τετραγωνάκι στη πάνω αριστερή γωνία του χάρτη ανοίγει το "Υπόμνημα / Legend " όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος . Για να δείτε πληροφορίες και φώτο για αυτά τα σημεία κάντε κλικ. Επίσης κάνοντας κλικ στην γραμμή της διαδρομής στον χάρτη ανοίγει καρτέλα με πληροφορίες. Στην πάνω δεξιά γωνία του χάρτη το πρώτο σύμβολο είναι για να "μοιραστείτε / share" τον χάρτη όπου θέλετε και κάνοντας κλικ στο σύμβολο αμέσως μετά ανοίγει ο χάρτης στο πρόγραμμα περιήγησης που έχετε. Από το πρόγραμμα περιήγησης επίσης μπορείτε να ανοίξετε τον χάρτη στο Google Earth και να βλέπετε (αν έχετε σήμα κινητής τηλεφωνίας) εκτός απο την διαδρομή και το στίγμα σας πάνω στον χάρτη. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεστε. Επίσης καλό είναι να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο με συμβουλές για την πεζοπορία στο Άγιον Όρος.
Στο ημερολόγιο που ακολουθει μπορείτε να δείτε σε κάθε ημέρα την αντίστοιχη ημερομηνία για το παλαιό ημερολόγιο.

Εκδοχή του σαιτ για κινητά εδώ athosmaps.blogspot.com


Athos Maps download

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η αναδημοσίευση υλικού όπως κείμενα ,αρχεία pdf, χάρτες ,φωτογραφίες κλπ. επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται σαν πηγή με ενεργό λινκ το www.agionorosroutes.blogspot.com