22.11.22

Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρα



    Ανοίξτε τον χάρτη  μεγαλύτερο σε νέα καρτέλα  κάνοντας κλικ πάνω   δεξιά στο τετραγωνάκι  

 

ο καιρός στην Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρα www.accuweather.com

Η Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρα ιδρύθηκε το 1363 από τον Όσιο Σίμωνα ο οποίος ασκήτευε σε παρακείμενο σε αυτήν σπήλαιο . Το επταώροφο μεγαλοπρεπές μοναστηριακό συγκρότημα χτισμένο πάνω στον μεγάλο γρανιτένιο βράχο 300 μέτρα πάνω από την θάλασσα είναι σίγουρα το πιο εντυπωσιακό και το πιο δύσκολο τεχνικά οικοδόμημα σε όλη την χερσόνησο του Άθω. Αρχικά η Μονή ονομάσθηκε "Νέα Βηθλεέμ" αλλά στο διάβα των χρόνων πήρε το όνομα του κτήτορα της και της "πέτρας" που πάνω σε αυτήν είναι χτισμένο. Τα πρώτα χρόνια της η μονή αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι στο Γ΄ Τυπικό του Αγίου Όρους το 1394 αναφέρεται ως 23η ανάμεσα στα υπόλοιπα μοναστήρια. Το δυσπρόσιτο της θέσης στην οποία είναι κτισμένη την φύλαξε από πειρατικές επιδρομές που όλα τα υπόλοιπα μοναστήρια υπέστησαν, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να φτάσει αλώβητη στο διάβα των χρόνων μέχρι τις μέρες μας. Τρείς μεγάλες και καταστροφικές φωτιές σημάδευσαν την ιστορία της Μονής. Η πρώτη έγινε το 1581 και κατέστρεψε ολοσχερώς την Μονή και το αρχείο της . Ακολούθησε ανοικοδόμηση αλλά και πάλι το 1626 δεύτερη καταστροφική φωτιά φέρνει την Μονή σε οικονομικό αδιέξοδο και σχεδόν ερημώθηκε. Αργότερα το 1762 ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Μονή με την συνοδεία του ο Σέρβος ιερομόναχος Παίσιος Βελιτσκόφσκυ με αποτέλεσμα να ανακάμψει και το 1801 με σιγίλλιο του πατριάρχη Καλλίνικου να γίνει πάλι κοινοβιακή. Ακολουθούν τα χρόνια της επανάστασης και όπως έγινε με όλα τα μοναστήρια λόγω ληστρικής από τους τούρκους φορολογίας και τις διώξεις των Μοναχών , φτάνει σε σημείο να κλείσει για κάποιο διάστημα. Ακολουθεί το 1891 η τρίτη φωτιά που καταστρέφει το μεγαλύτερο κομμάτι της και οι μοναχοί γλυτώνουν την τελευταία στιγμή . Με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από εράνους θα ξαναχτισθεί και θα προστεθεί και το επταώροφο χαρακτηριστικό τμήμα της που είχε αρχίσει να φτιάχνεται πριν την φωτιά. Το 1973 εγκαταστάθηκε στην Μονή και διετέλεσε ηγούμενος μέχρι το 2000 ο πατέρας Αιμιλιανός , μεγάλος θεολόγος και πολυγραφότατος συγγραφέας .Μαζί με τους μοναχούς του που ήρθαν από τα Μετέωρα που μόναζαν , έδωσαν νέα πνοή και ζωντάνια στο μοναστήρι και έκτοτε μέχρι και σήμερα με ηγούμενο τον πατέρα Ελισσαίο εργάζονται άοκνα και έχουν μετατρέψει σε πραγματικό πνευματικό κόσμημα την Μονή .Στις μέρες μας η Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρα έχει περίπου 100 μοναχούς .

Οδηγίες για τους χάρτες παράδειγμα

Οδηγίες χρήσης για τους χάρτες

Κάνοντας κλικ στο τετραγωνάκι στη πάνω αριστερή γωνία του χάρτη ανοίγει το "Υπόμνημα / Legend " όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος . Για να δείτε πληροφορίες και φώτο για αυτά τα σημεία κάντε κλικ. Επίσης κάνοντας κλικ στην γραμμή της διαδρομής στον χάρτη ανοίγει καρτέλα με πληροφορίες. Στην πάνω δεξιά γωνία του χάρτη το πρώτο σύμβολο είναι για να "μοιραστείτε / share" τον χάρτη όπου θέλετε και κάνοντας κλικ στο σύμβολο αμέσως μετά ανοίγει ο χάρτης στο πρόγραμμα περιήγησης που έχετε. Από το πρόγραμμα περιήγησης επίσης μπορείτε να ανοίξετε τον χάρτη στο Google Earth και να βλέπετε (αν έχετε σήμα κινητής τηλεφωνίας) εκτός απο την διαδρομή και το στίγμα σας πάνω στον χάρτη. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεστε. Επίσης καλό είναι να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο με συμβουλές για την πεζοπορία στο Άγιον Όρος.
Στο ημερολόγιο που ακολουθει μπορείτε να δείτε σε κάθε ημέρα την αντίστοιχη ημερομηνία για το παλαιό ημερολόγιο.

Εκδοχή του σαιτ για κινητά εδώ athosmaps.blogspot.com


Athos Maps download

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η αναδημοσίευση υλικού όπως κείμενα ,αρχεία pdf, χάρτες ,φωτογραφίες κλπ. επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται σαν πηγή με ενεργό λινκ το www.agionorosroutes.blogspot.com