18.11.22

Ι.Μ. Χιλανδαρίου

   Ανοίξτε τον χάρτη  μεγαλύτερο σε νέα καρτέλα  κάνοντας κλικ πάνω   δεξιά στο τετραγωνάκι  

 

ο καιρός στην Ι. Μ. Χιλανδαρίου www.accuweather.com

Η Ι.Μ. Χιλανδαρίου βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά της Αθωνικής χερσονήσου 2,5 χλμ. (μισή ώρα με τα πόδια) από την θάλασσα και τον Αρσανά της . Ιδρύθηκε στα τα τέλη του 10ου αιώνα και ιδρυτής της κατά τους μελετητές θεωρείται ο Γεώργιος Χιλανδάριος του οποίου πήρε το όνομα . Η Μονή αρχικά ήταν Ελληνική αλλά τον 11αιώνα αφού ερημώθηκε παραχωρήθηκε με χρυσόβουλλο του Αλεξίου Γ’ από την Ι.Μ. Βατοπαιδίου στην οποία ανήκε, στους Στέφανο Νεμάνια ηγεμόνα της Σερβίας και το γιο του, οι οποίοι μόναζαν τότε στο Βατοπαίδι με τα ονόματα Συμεών και Σάββας. Οι δυο τους εργάστηκαν σκληρά και ανοικοδόμησαν και επέκτειναν την Μονή με την οικονομική συνδρομή του Σέρβου ηγεμόνα Στέφανου Β' και δικαίως θεωρούνται ιδρυτές της Μονής με τη μορφή που έχει σήμερα. Στους αιώνες που ακολούθησαν το μοναστήρι με τις γενναιόδωρες χορηγίες Σέρβων όπως του Βασιλιά Μιλούτιν , του Στέφανου Δούσαν και άλλων ,αναπτύχθηκε, πλούτισε και μετατράπηκε σε πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο του σερβικού λαού. Κατα τους 13ο-14ο αιώνα η Μονή όπως όλες στο Άγ. Όρος δέχτηκε ληστρικές επιθέσεις από πειρατές και Καταλανούς μισθοφόρους και την ίδια εποχή φτιάχνονται τα ισχυρά τείχη της και ο Πύργος που βοήθησαν να μην καταστραφεί. Στην περίοδο της τουρκοκρατίας σημαντική υπήρξε η βοήθεια από τον τσάρο Ιβάν Δ" τον Τρομερό ο οποίος χορήγησε μεγάλα ποσά και ζήτησε από τον σουλτάνο περισσότερα δικαιώματα για την Μονή. Το 19ο αιώνα δημιουργείται το νέο Σέρβικο κράτος και η Μονή λαμβάνει σημαντική στήριξη αλλά προσέρχονται σε αυτήν πολλοί νέοι Σέρβοι μοναχοί .Μεγάλη πυρκαγιά το 2004 καταστρέφει μεγάλο κομμάτι της Μονής αλλά με την βοήθεια του Σέρβικου κράτους και της Σερβικής Ορθόδοξης εκκλησίας αλλά και Ρώσων και Ελλήνων η Μονή ανοικοδομείται και μέχρι και σήμερα οι εργασίες αποκατάστασης της συνεχίζονται. Στις μέρες μας η Μονή αριθμεί 30 μοναχούς.
 
Για να φιλοξενηθείτε στην Μονή πρέπει 3-4 μήνες νωρίτερα να στείλετε email και αν δεν σας απαντήσουν να επικοινωνήσετε και τηλεφωνικά.
 
 
 Tel:+381 (0)11 3692004, 3690602, 3692498
Fax: +381 (0)11 3690792
Email: zaduzbina@hilandar.org
Web:  www.hilandar.org
 
 
Εφόσον έχετε εξασφαλίσει το Διαμονητήριο σας και έχετε επικοινωνήσει με την Μονή για την ημερομηνία που θα φιλοξενηθείτε σε αυτή , μένει να μάθετε πώς θα φτάσετε στην Ι.Μ. Χιλανδαρίου.Η Ι.Μ. Χιλανδαρίου έχει δύο Αρσανάδες , έναν κοντά   2,5 χλμ. στα βόρεια της και  ακόμη έναν στην περιοχή Μεγάλη Γιοβάντσα που απέχει περίπου 10 χλμ. στα νοτιά της. Περισσότερο χρησιμοποιείται  αυτός στην Γιοβάντσα αν και μακριά γιατί λόγω καιρικών συνθήκων δεν προσεγγίζεται πάντα ο Αρσανάς που είναι κοντά στην Μονή. Μπορείτε λοιπόν να πάρετε από την Ουρανούπολη το καράβι να κατέβετε στην Μεγάλη Γιοβάντσα και από εκεί θα σας πάρει αμάξι της Μονής για να φτάσετε σε αυτήν. Αν χάσετε το αμάξι θα πρέπει να περπατήσετε 10 χλμ. (3,20 - 3,45 ώρες) ανηφορικό χωματόδρομο για αυτό καλό είναι να έχετε  συνεννοηθεί με την Μονή για την μεταφορά σας. Η δεύτερη επιλογή που έχετε είναι να πάρετε το καράβι από την Ιερισσό αν ο καιρός το επιτρέπει και να περπατήσετε 2,5 χλμ.  (30 λεπτά ) μέχρι την Μονή.

 

Οδηγίες για τους χάρτες παράδειγμα

Οδηγίες χρήσης για τους χάρτες

Κάνοντας κλικ στο τετραγωνάκι στη πάνω αριστερή γωνία του χάρτη ανοίγει το "Υπόμνημα / Legend " όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος . Για να δείτε πληροφορίες και φώτο για αυτά τα σημεία κάντε κλικ. Επίσης κάνοντας κλικ στην γραμμή της διαδρομής στον χάρτη ανοίγει καρτέλα με πληροφορίες. Στην πάνω δεξιά γωνία του χάρτη το πρώτο σύμβολο είναι για να "μοιραστείτε / share" τον χάρτη όπου θέλετε και κάνοντας κλικ στο σύμβολο αμέσως μετά ανοίγει ο χάρτης στο πρόγραμμα περιήγησης που έχετε. Από το πρόγραμμα περιήγησης επίσης μπορείτε να ανοίξετε τον χάρτη στο Google Earth και να βλέπετε (αν έχετε σήμα κινητής τηλεφωνίας) εκτός απο την διαδρομή και το στίγμα σας πάνω στον χάρτη. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεστε. Επίσης καλό είναι να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο με συμβουλές για την πεζοπορία στο Άγιον Όρος.

Εκδοχή του σαιτ για κινητά εδώ athosmaps.blogspot.com


Athos Maps download

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η αναδημοσίευση υλικού όπως κείμενα ,αρχεία pdf, χάρτες ,φωτογραφίες κλπ. επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται σαν πηγή με ενεργό λινκ το www.agionorosroutes.blogspot.com