17.11.22

Ι.Μ. Παντοκράτορος

   Ανοίξτε τον χάρτη  μεγαλύτερο σε νέα καρτέλα  κάνοντας κλικ πάνω   δεξιά στο τετραγωνάκι  

 

ο καιρός στην Ι. Μ. Παντοκράτορος www.accuweather.com

Η Ι.Μ. Παντοκράτορος βρίσκεται στο μέσο της ανατολικής πλευράς της χερσονήσου του Άθω . Ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από δύο στρατιωτικούς τον Αλέξιο και τον Ιωάννη οι οποίοι μόναζαν στην περιοχή σε κελί με την ίδια ονομασία "Παντοκράτορος" . Στην προσπάθεια τους για μετατροπή του κελιού τους σε Μονή βοηθηθήκαν οικονομικά από τον τότε αυτοκράτορα Ιωάννη Ε' Παλαιολόγο. Η περίοδος της τουρκοκρατίας που ακολουθεί μετά την ίδρυση της Μονής , όπως σε όλα τα μοναστήρια της δημιούργησε οικονομικά προβλήματα αλλά υπήρξε μεγάλη βοήθεια από Ελληνικής καταγωγής ηγεμόνες των παραδουνάβιων περιοχών και ξεπεράστηκαν. Επίσης πολύ σημαντική βοήθεια υπήρξε από την Αικατερίνη Β' που έδωσε χρήματα αλλά και άδεια στους μοναχούς της Μονής να διεξάγουν εράνους στην Ρωσία για την συγκέντρωση χρημάτων το 1762. Λίγα χρόνια αργότερα το 1773 μια φωτιά θα καταστρέψει μέρος της Μονής αλλά με τις προσπάθειες του τότε σκευοφύλακα Κυρίλλου και των μοναχών της θα ανοικοδομηθεί. Ακόμα μία φωτιά αυτή την φορά πρόσφατα το 1948 θα καταστρέψει πάλι μέρος της Μονής . Την τελευταία αυτή καταστροφή θα αναλάβει να αποκαταστήσει η Υπηρεσία Αναστηλώσεων αλλά ακόμα και στις μέρες μας η Μονή ανοικοδομείται και αναπαλαιώνεται συνεχίζοντας το ταξίδι της στον χρόνο. 

Οδηγίες για τους χάρτες παράδειγμα

Οδηγίες χρήσης για τους χάρτες

Κάνοντας κλικ στο τετραγωνάκι στη πάνω αριστερή γωνία του χάρτη ανοίγει το "Υπόμνημα / Legend " όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος . Για να δείτε πληροφορίες και φώτο για αυτά τα σημεία κάντε κλικ. Επίσης κάνοντας κλικ στην γραμμή της διαδρομής στον χάρτη ανοίγει καρτέλα με πληροφορίες. Στην πάνω δεξιά γωνία του χάρτη το πρώτο σύμβολο είναι για να "μοιραστείτε / share" τον χάρτη όπου θέλετε και κάνοντας κλικ στο σύμβολο αμέσως μετά ανοίγει ο χάρτης στο πρόγραμμα περιήγησης που έχετε. Από το πρόγραμμα περιήγησης επίσης μπορείτε να ανοίξετε τον χάρτη στο Google Earth και να βλέπετε (αν έχετε σήμα κινητής τηλεφωνίας) εκτός απο την διαδρομή και το στίγμα σας πάνω στον χάρτη. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεστε. Επίσης καλό είναι να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο με συμβουλές για την πεζοπορία στο Άγιον Όρος.
Στο ημερολόγιο που ακολουθει μπορείτε να δείτε σε κάθε ημέρα την αντίστοιχη ημερομηνία για το παλαιό ημερολόγιο.

Εκδοχή του σαιτ για κινητά εδώ athosmaps.blogspot.com


Athos Maps download

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η αναδημοσίευση υλικού όπως κείμενα ,αρχεία pdf, χάρτες ,φωτογραφίες κλπ. επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται σαν πηγή με ενεργό λινκ το www.agionorosroutes.blogspot.com