24.11.22

Ι.Μ. Αγ. Διονυσίου

   Ανοίξτε τον χάρτη  μεγαλύτερο σε νέα καρτέλα  κάνοντας κλικ πάνω   δεξιά στο τετραγωνάκι  

 

ο καιρός στην Ι. Μ. Διονυσίου www.accuweather.com

Η Ιερά Μονή Διονυσίου βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της χερσονήσου του Άθωνα κτισμένη σε απόκρημνο βράχο, 80 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Η ίδρυσή της τοποθετείται στα μέσα του 14ου αιώνα και ιδρυτής της είναι Όσιος Διονύσιος από την Κορυσό της Καστοριάς με χρήματα που χορήγησε ο Αυτοκράτορας από την Τραπεζούντα, Αλέξιος Γ' ο Κομνηνός. Αργότερα μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα όπως και πολλές άλλες μονές από την βαριά φορολογία των τούρκων . Την κακή οικονομική κατάσταση επιδείνωσε το 1535 η μεγάλη φωτιά που κατάστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της Μονής. Την ανοικοδόμηση της ανέλαβαν Μολδαβοί ηγεμόνες και Έλληνες και η Μονή επανήλθε και ήκμασε. Τον 16ο και 18ο αιώνα λόγω οικονομικών δυσχερειών μετατράπηκε σε ιδιόρρυθμη , αλλά στις αρχές του 19ου αιώνα επιστρέφει οριστικά στο κοινοβιακό σύστημα. Στη Ι.Μ Διονυσίου ανήκει το μετόχι του Μονοξυλίτη το οποίο μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα ανήκε στη Ι.Μ Λαύρας . Στις μέρες η Μονή αριθμεί περί τους 50 µοναχούς που εργάζονται άοκνα για την συντήρηση και αναπαλαίωση των κτιρίων της.

Οδηγίες για τους χάρτες παράδειγμα

Οδηγίες χρήσης για τους χάρτες

Κάνοντας κλικ στο τετραγωνάκι στη πάνω αριστερή γωνία του χάρτη ανοίγει το "Υπόμνημα / Legend " όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος . Για να δείτε πληροφορίες και φώτο για αυτά τα σημεία κάντε κλικ. Επίσης κάνοντας κλικ στην γραμμή της διαδρομής στον χάρτη ανοίγει καρτέλα με πληροφορίες. Στην πάνω δεξιά γωνία του χάρτη το πρώτο σύμβολο είναι για να "μοιραστείτε / share" τον χάρτη όπου θέλετε και κάνοντας κλικ στο σύμβολο αμέσως μετά ανοίγει ο χάρτης στο πρόγραμμα περιήγησης που έχετε. Από το πρόγραμμα περιήγησης επίσης μπορείτε να ανοίξετε τον χάρτη στο Google Earth και να βλέπετε (αν έχετε σήμα κινητής τηλεφωνίας) εκτός απο την διαδρομή και το στίγμα σας πάνω στον χάρτη. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεστε. Επίσης καλό είναι να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο με συμβουλές για την πεζοπορία στο Άγιον Όρος.
Στο ημερολόγιο που ακολουθει μπορείτε να δείτε σε κάθε ημέρα την αντίστοιχη ημερομηνία για το παλαιό ημερολόγιο.

Εκδοχή του σαιτ για κινητά εδώ athosmaps.blogspot.com


Athos Maps download

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η αναδημοσίευση υλικού όπως κείμενα ,αρχεία pdf, χάρτες ,φωτογραφίες κλπ. επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται σαν πηγή με ενεργό λινκ το www.agionorosroutes.blogspot.com