21.11.22

Ι. Σκήτη Αγ. Άννας

    Ανοίξτε τον χάρτη  μεγαλύτερο σε νέα καρτέλα  κάνοντας κλικ πάνω   δεξιά στο τετραγωνάκι  

 

ο καιρός στην Σκήτη Αγ. Άννας www.accuweather.com

Η Σκήτη της Αγ.´Αννας είναι εξάρτημα της Μεγίστης Λαύρας και η μεγαλύτερη και πιό παλαιά ιδιόρρυθμη σκήτη του Αγίου Όρους αφού υπάρχει από το τον 17ο αιώνα σαν σκήτη ενώ πριν ήταν ησυχαστική περιοχή με ερημητήρια και ασκητές που ζούσαν σε καλύβες χωρίς κοινή οργάνωση . Είναι κτισμένη σε μια απότομη πλαγιά η οποία είναι κατάφυτη επειδή η περιοχή έχει πολλά νερά . Εδώ κατοικούν 90 περίπου μοναχοί σε 58 καλύβες ,οι οποίοι ασχολούνται με την αγιογραφία την κατασκευή θυμιαμάτων την ξυλογλυπτική και την μικροτεχνία . Όπως σε όλες τις σκήτες οι καθημερινές ακολουθίες γίνονται στις καλύβες αφού οι περισσότερες διαθέτουν δικό τους ναό και τις Κυριακές και γιορτές οι ιερές ακολουθίες τελούνται στον κεντρικό κοινό ναό το Κυριακό που ανεγέρθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα. Οι τοιχογραφίες είναι έργο των ζωγράφων Κωνσταντίνου και Αθανασίου από την Κορυτσά. Το Κυριακό μαζί με τα δωμάτια για την φιλοξενία των προσκυνητών όπως και η τράπεζα για τους προσκυνητές και ο αύλειος χώρος με το κιόσκι αποτελούν ένα ενιαίο περιτειχισμένο σύνολο. Στην ιερά σκήτη φυλάσσονται αρκετά χειρόγραφα και κειμήλια εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι το ιερό πόδι της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννας,το οποίο είναι δωρεά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και είναι θαυματουργό σε περιπτώσεις ατεκνίας .Η βιβλιοθήκη της Σκήτης εχει 200 περίπου χειρόγραφα και πάνω απο 700 έντυπα.Απο την Σκήτη της Άγ.Άννας εχουν αναδειχθεί επτά Όσιοι. Εξάρτημα της σκήτης αποτελεί και η Μικρά Αγ. Άννα που βρίσκεται ποιο νότια δεκαπέντε λεπτά με τα πόδια.

Οδηγίες για τους χάρτες παράδειγμα

Οδηγίες χρήσης για τους χάρτες

Κάνοντας κλικ στο τετραγωνάκι στη πάνω αριστερή γωνία του χάρτη ανοίγει το "Υπόμνημα / Legend " όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος . Για να δείτε πληροφορίες και φώτο για αυτά τα σημεία κάντε κλικ. Επίσης κάνοντας κλικ στην γραμμή της διαδρομής στον χάρτη ανοίγει καρτέλα με πληροφορίες. Στην πάνω δεξιά γωνία του χάρτη το πρώτο σύμβολο είναι για να "μοιραστείτε / share" τον χάρτη όπου θέλετε και κάνοντας κλικ στο σύμβολο αμέσως μετά ανοίγει ο χάρτης στο πρόγραμμα περιήγησης που έχετε. Από το πρόγραμμα περιήγησης επίσης μπορείτε να ανοίξετε τον χάρτη στο Google Earth και να βλέπετε (αν έχετε σήμα κινητής τηλεφωνίας) εκτός απο την διαδρομή και το στίγμα σας πάνω στον χάρτη. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεστε. Επίσης καλό είναι να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο με συμβουλές για την πεζοπορία στο Άγιον Όρος.
Στο ημερολόγιο που ακολουθει μπορείτε να δείτε σε κάθε ημέρα την αντίστοιχη ημερομηνία για το παλαιό ημερολόγιο.

Εκδοχή του σαιτ για κινητά εδώ athosmaps.blogspot.com


Athos Maps download

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η αναδημοσίευση υλικού όπως κείμενα ,αρχεία pdf, χάρτες ,φωτογραφίες κλπ. επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται σαν πηγή με ενεργό λινκ το www.agionorosroutes.blogspot.com