14.11.22

Ι.Μ. Ζωγράφου

   Ανοίξτε τον χάρτη  μεγαλύτερο σε νέα καρτέλα  κάνοντας κλικ πάνω   δεξιά στο τετραγωνάκι  

 

ο καιρός στην Ι. Μ. Ζωγράφου www.accuweather.com

Η ιερά Μονή Ζωγράφου βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της αθωνικής χερσονήσου, αθέατη από τη θάλασσα, επάνω σε δασώδη πλαγιά. Κατά την παράδοση κτίστηκε τον 10ο αιώνα, στα χρόνια του αυτοκράτορα Λεοντίου ΣΤ΄ του Σοφού, από τρεις μοναχούς από την Αχρίδα. Λόγω διαφορών μεταξύ τους, για το όνομα της Μονής άφησαν στο Ναό μια ξύλινη πλάκα, στην οποία θαυματουργικά σχηματίστηκε η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, στον οποίο και αφιερώσανε τελικά την μονή. Στο Τυπικό του Τσιμισκή του 972 αναφέρεται το όνομα «Γεώργιος Ζωγράφος». Εκτιμάται ότι η χρονολογία αυτή συμπίπτει με την ίδρυσή της. Αρχικά, η ιερά Μονή Ζωγράφου ήταν ελληνική και όλοι οι εκπρόσωποί της υπογράφουν ελληνικά. Για πρώτη φορά το 1192 εκδηλώνεται το ενδιαφέρον των βασιλέων της Βουλγαρίας, γεγονός που ενθαρρύνει την προσέλευση βουλγαρόφωνων μοναχών στον Άθωνα και την αλλαγή του χαρακτήρα της Μονής. Η Μονή ενισχύθηκε επανειλημμένα από τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο. Στις αρχές του 13ου αιώνα υπέστη σοβαρές καταστροφές από Καταλανούς πειρατές, αλλά και τους ενωτικούς του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ και του Πατριάρχη Βέκκου, οι οποίοι θανάτωσαν 22 μοναχούς και 4 λαϊκούς στον Πύργο της το 1279/1280. Το 1873 ανεγέρθηκε Μνημείο των είκοσι έξι αυτών μαρτύρων στη θέση του παλιού Πύργου. Για την αποκατάσταση των καταστροφών οι αυτοκράτορες Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγος και Ιωάννης Ε' Παλαιολόγος ενίσχυσαν σημαντικά το Μοναστήρι. Το ίδιο έκαναν και ο Μιχαήλ Ασάν της Βουλγαρίας καθώς και Ηγεμόνες της Σερβίας και της Μολδαβίας. Το μοναστηριακό συγκρότημα είναι μεγαλοπρεπές, με ορθογώνια βασική διάταξη των κτιρίων και προεξέχοντα επί μέρους τμήματα στο εξωτερικό περίγραμμα. Η είσοδος της Μονής με το διαβατικό βρίσκονται στη βορεινή πλευρά του συγκροτήματος.Με σημείο εκκίνησης την Ι.Μ. Ζωγράφου μπορείτε να κάνετε πεζοπορικές εξορμήσεις προς κοντινές Μονές και Αρσανάδες. Θα τις δείτε με διαφορετικά χρώματα πάνω στον χάρτη και κάνοντας κλικ πάνω τους ανοίγει καρτέλα με περισσότερες πληροφορίες. ΠΡΟΣΟΧΗ Πολλές φορές λόγω καιρικών συνθηκών , έργων οδοποιίας και άλλων εργασιών μπορεί οι χωματόδρομοι αλλά και κάποια μονοπάτια να μην είναι βατά και να έχουν αλλάξει . Για αυτό πάντα θα πρέπει να ρωτάτε για την κατάσταση τους πριν ξεκινήσετε την διαδρομή και πάντα η διάβαση τους γίνεται με δική σας ευθύνη. Το σύνολο των πληροφοριών που παρέχονται εδώ είναι απλά ένα εποπτικό εργαλείο για τον σχεδιασμό μιας διαδρομής και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την αναγκαιότητα πυξίδας και χάρτη για πλοήγηση στο τοπίο .

Οδηγίες για τους χάρτες παράδειγμα

Οδηγίες χρήσης για τους χάρτες

Κάνοντας κλικ στο τετραγωνάκι στη πάνω αριστερή γωνία του χάρτη ανοίγει το "Υπόμνημα / Legend " όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος . Για να δείτε πληροφορίες και φώτο για αυτά τα σημεία κάντε κλικ. Επίσης κάνοντας κλικ στην γραμμή της διαδρομής στον χάρτη ανοίγει καρτέλα με πληροφορίες. Στην πάνω δεξιά γωνία του χάρτη το πρώτο σύμβολο είναι για να "μοιραστείτε / share" τον χάρτη όπου θέλετε και κάνοντας κλικ στο σύμβολο αμέσως μετά ανοίγει ο χάρτης στο πρόγραμμα περιήγησης που έχετε. Από το πρόγραμμα περιήγησης επίσης μπορείτε να ανοίξετε τον χάρτη στο Google Earth και να βλέπετε (αν έχετε σήμα κινητής τηλεφωνίας) εκτός απο την διαδρομή και το στίγμα σας πάνω στον χάρτη. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεστε. Επίσης καλό είναι να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο με συμβουλές για την πεζοπορία στο Άγιον Όρος.
Στο ημερολόγιο που ακολουθει μπορείτε να δείτε σε κάθε ημέρα την αντίστοιχη ημερομηνία για το παλαιό ημερολόγιο.

Εκδοχή του σαιτ για κινητά εδώ athosmaps.blogspot.com


Athos Maps download

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η αναδημοσίευση υλικού όπως κείμενα ,αρχεία pdf, χάρτες ,φωτογραφίες κλπ. επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται σαν πηγή με ενεργό λινκ το www.agionorosroutes.blogspot.com