18.11.22

Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας

   Ανοίξτε τον χάρτη  μεγαλύτερο σε νέα καρτέλα  κάνοντας κλικ πάνω   δεξιά στο τετραγωνάκι  

 

ο καιρός στην Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας www.accuweather.com

Η Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας βρίσκεται στο Ν.Α άκρο της Αθωνικής χερσονήσου στην περιοχή Μελανά όπου σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε στην αρχαιότητα η πόλη Ακρόθωον. Ιδρύθηκε το 963 από τον Άγ. Αθανάσιο τον Αθωνίτη με χρήματα του Νικηφόρου Φωκά , πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού της Αρτέμιδος. Υπήρξε η πρώτη από τις Μονές του Αγ. Όρους και το πρότυπο για όλες τις άλλες Μονές που φτιάχτηκαν μετά όχι μόνο ως προς την κτιριακή δομή αλλά και την οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας της. Η Μονή από την ίδρυση της και μέχρι τον 14ο αιώνα άκμασε φτάνοντας να έχει 700 μοναχούς , όταν τον 10ο αιώνα είχε μόλις 160. Στην συνέχεια λόγω της τουρκοκρατίας αλλά και πειρατικών επιθέσεων φτάνει στις αρχές του 16ου αιώνα να έχει λιγοστούς μοναχούς και από κοινόβια μετατράπηκε σε ιδιόρρυθμη για να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί . Το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα αναπτύσσεται πάλι και το 1575 με σιγίλλιο του πατριάρχη Ιερεμία του Γ' επανέρχεται στον κοινοβιακό τρόπο λειτουργίας. Αυτή την περίοδο γίνονται διάφορα έργα στην Μονή όπως και η αγιογράφηση του Καθολικού . Ακολουθεί όμως ο μεγάλος σεισμός του 1584 με καταστροφικά για την Μονή αποτελέσματα που πέφτει πάλι σε μια περίοδο παρακμής. Στις αρχές του 17ου αιώνα εγκαταστάθηκε στην Μονή ο πατριάρχης Άνθιμος ο Β' και αργότερα ο πατριάρχης Διονύσιος Γ' ο Βάρδαλης οι οποίοι βοήθησαν να ανακάμψει οικονομικά και πνευματικά. Το 1722 η Μονή περιήλθε πάλι στον ιδιόρρυθμο τρόπο λειτουργίας και μετά ακολουθεί η Επανάσταση και άλλη μια μεγάλη περίοδος παρακμής μέχρι το 1980 που με την ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου της επιστρέφει οριστικά στο κοινοβιακό σύστημα . Έκτοτε αναπτύσσεται ραγδαία και ανακαινίζεται συνεχίζοντας το μακρύ ταξίδι της στον χρόνο.

Οδηγίες για τους χάρτες παράδειγμα

Οδηγίες χρήσης για τους χάρτες

Κάνοντας κλικ στο τετραγωνάκι στη πάνω αριστερή γωνία του χάρτη ανοίγει το "Υπόμνημα / Legend " όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος . Για να δείτε πληροφορίες και φώτο για αυτά τα σημεία κάντε κλικ. Επίσης κάνοντας κλικ στην γραμμή της διαδρομής στον χάρτη ανοίγει καρτέλα με πληροφορίες. Στην πάνω δεξιά γωνία του χάρτη το πρώτο σύμβολο είναι για να "μοιραστείτε / share" τον χάρτη όπου θέλετε και κάνοντας κλικ στο σύμβολο αμέσως μετά ανοίγει ο χάρτης στο πρόγραμμα περιήγησης που έχετε. Από το πρόγραμμα περιήγησης επίσης μπορείτε να ανοίξετε τον χάρτη στο Google Earth και να βλέπετε (αν έχετε σήμα κινητής τηλεφωνίας) εκτός απο την διαδρομή και το στίγμα σας πάνω στον χάρτη. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεστε. Επίσης καλό είναι να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο με συμβουλές για την πεζοπορία στο Άγιον Όρος.
Στο ημερολόγιο που ακολουθει μπορείτε να δείτε σε κάθε ημέρα την αντίστοιχη ημερομηνία για το παλαιό ημερολόγιο.

Εκδοχή του σαιτ για κινητά εδώ athosmaps.blogspot.com


Athos Maps download

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η αναδημοσίευση υλικού όπως κείμενα ,αρχεία pdf, χάρτες ,φωτογραφίες κλπ. επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται σαν πηγή με ενεργό λινκ το www.agionorosroutes.blogspot.com