15.11.22

Ι.Μ. Κωνσταμονίτου

   Ανοίξτε τον χάρτη  μεγαλύτερο σε νέα καρτέλα  κάνοντας κλικ πάνω   δεξιά στο τετραγωνάκι  

 

ο καιρός στην Ι. Μ. Κωνσταμονίτου www.accuweather.com

Η Ι.Μ. Κωνσταμονίτου βρίσκεται σε δασώδη περιοχή 2,3 χιλιόμετρα από τον Αρσανά της στην παραλία και 50 περίπου λεπτά περπάτημα από αυτόν. Για την ίδρυση την Ι.Μ. Κωνσταμονίτου δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία αλλά κατά την παράδοση η Μονή ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α' ή από τον γιο του Κώνστα που σε αυτόν οφείλει και το όνομα της. Κατά μια άλλη εκδοχή η ίδρυση της Μονής οφείλεται σε μοναχό με καταγωγή από την Κασταμονή (πόλη της Μ. Ασίας) είτε έχοντα το επίθετο Κασταμονίτης. Τέλος μια τρίτη εκδοχή έχει να κάνει με τους καστανεώνες που περιβάλλουν τη Μονή. Οι πρώτες επίσημες αναφορές της Μονής σε έγγραφα είναι τον 11ο και τον 14ο αιώνα .Το 1351 με χρυσόβουλο του ο αυτοκράτορας Ιωάννης Α' ο Παλαιολόγος ορίζει τα όρια των κτημάτων της μονής και λίγα χρόνια μετα το 1360 η πριγκίπισσα της Σερβίας Άννας Φιλανθρωπινή και ο Γεώργιος Βράνκοβιτς κάνουν μεγάλες δωρεές. Δωρεά της πριγκίπισσας είναι και η θαυματουργός εικόνα της Θεοτόκου η "Οδηγήτρια". Τον 14ο αιώνα καταστράφηκε από Καταλανούς πειρατές αλλά αργότερα με χορηγό τον Σέρβο αρχιστράτηγο Ράντιτς και την γυναίκα του Δόμνα Άννα η Μονή ανασυγκροτείται και κτιριακά με πλούσιες δωρεές αλλα και πνευματικά αφου ο ίδιος ο Ράντιτς γίνεται μοναχός και οργανώνει την μονή και φτάνει το 1489 να έχει 90 μοναχούς .Αργότερα κατά την τουρκοκρατία η Μονή βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση λόγω της δυσβάσταχτης φορολογίας φθάνοντας το 1666 να έχει μόνο 6 μοναχούς .Το 1799 με σιγίλλιο του Πατριάρχη Νεόφυτου Ζ' η Μονή μετατρέπεται πάλι σε κοινοβιακή κάτι όμως που πρακτικά λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης δεν γινόταν να εφαρμοστεί και ουσιαστικά η μετατροπή έγινε αργότερα το 1800.Στις αρχές του19ο αιώνα η Ι.Μ. Κωνσταμονίτου ανακαινίζεται με χρήματα που δώρισε η κυρά Βασιλική η σύζυγος του Αλή Πασά και αργότερα συνεχίστηκε η ανακαίνιση επι ηγουμενίας του πατέρα Συμεών του Σταγιρίτη εποχή κατά την οποία ανοικοδομήθηκε και το σημερινό Καθολικό. Στις μέρες μας εγκαταβιώνουν στην Ι.Μ. Κωνσταμονίτου 29 μοναχοί.

Οδηγίες για τους χάρτες παράδειγμα

Οδηγίες χρήσης για τους χάρτες

Κάνοντας κλικ στο τετραγωνάκι στη πάνω αριστερή γωνία του χάρτη ανοίγει το "Υπόμνημα / Legend " όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος . Για να δείτε πληροφορίες και φώτο για αυτά τα σημεία κάντε κλικ. Επίσης κάνοντας κλικ στην γραμμή της διαδρομής στον χάρτη ανοίγει καρτέλα με πληροφορίες. Στην πάνω δεξιά γωνία του χάρτη το πρώτο σύμβολο είναι για να "μοιραστείτε / share" τον χάρτη όπου θέλετε και κάνοντας κλικ στο σύμβολο αμέσως μετά ανοίγει ο χάρτης στο πρόγραμμα περιήγησης που έχετε. Από το πρόγραμμα περιήγησης επίσης μπορείτε να ανοίξετε τον χάρτη στο Google Earth και να βλέπετε (αν έχετε σήμα κινητής τηλεφωνίας) εκτός απο την διαδρομή και το στίγμα σας πάνω στον χάρτη. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεστε. Επίσης καλό είναι να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο με συμβουλές για την πεζοπορία στο Άγιον Όρος.
Στο ημερολόγιο που ακολουθει μπορείτε να δείτε σε κάθε ημέρα την αντίστοιχη ημερομηνία για το παλαιό ημερολόγιο.

Εκδοχή του σαιτ για κινητά εδώ athosmaps.blogspot.com


Athos Maps download

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η αναδημοσίευση υλικού όπως κείμενα ,αρχεία pdf, χάρτες ,φωτογραφίες κλπ. επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται σαν πηγή με ενεργό λινκ το www.agionorosroutes.blogspot.com