17.11.22

Ι.Μ. Βατοπαιδίου

   Ανοίξτε τον χάρτη  μεγαλύτερο σε νέα καρτέλα  κάνοντας κλικ πάνω   δεξιά στο τετραγωνάκι  

 

ο καιρός στην    Ι.Μ. Βατοπαιδίου   www.accuweather.com


Η Ι.Μ. Βατοπαιδίου βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χερσονήσου του Άθω .Η ίδρυσή της τοποθετείται στο β΄ μισό του 10ου αιώνα από τρείς μοναχούς τον Αθανάσιο, τον Νικόλαο και τον Αντώνιο , οι οποίοι υπήρξαν μαθητές του Αγ. Αθανασίου και την έφτιαξαν πάνω στα ερείπια παλαιότερης Μονής . Είναι δεύτερη στην ιεραρχία των Μονών του Αγ. Όρους και σίγουρα είναι η πιο εντυπωσιακή όσον αφορά το μέγεθος και το πλήθος των κτιρίων της . Στον επόμενο από την ίδρυσή της αιώνα η Μονή δέχεται οικονομική στήριξη με την μορφή ετήσιας χρηματικής επιχορήγησης από τον Κωνσταντίνο Θ’ τον Μονομάχο και αναπτύσεται ραγδαία αφού προσαρτώνται σε αυτήν και πολλές άλλες μικρότερες Μονές. Η ανάπτυξη της ανακόπτεται τους επόμενους αιώνες (12ο-13ο) από τις επιδρομές και λεηλασίες των Φράγκων πειρατών και των ενωτικών του Μιχαήλ Η΄ του Παλαιολόγου (1280) . Με χορηγίες όμως βυζαντινών αυτοκρατόρων θα καταφέρει να υπερκεράσει τις δυσκολίες .Ακολουθούν τα δύσκολα χρόνια της κατάκτησης από τους Οθωμανούς που όμως με προνόμια που της παραχώρησε με φιρμάνι ο σουλτάνος Μουράτ Β’ , η Μονή συνεχίζει να αναπτύσσεται και το 1489 αριθμεί 330 μοναχούς. Αργότερα όμως το 1569 τα προνόμια αυτά κατήργησε ο σουλτάνος Σελίμ Β’ δημεύοντας όλη την περιουσία της όπως έκανε και για όλες τις Αγιορείτικες Μονές. Με την οικονομική στήριξη από Βαλκάνιους ηγεμόνες και αργότερα, από Τσάρους θα καταφέρει να ξεπεράσει και αυτές τις δυσκολίες. Τα χρόνια μέχρι και την απελευθέρωση το 1912 αν και δύσκολα η Μονή ευημερεί αφού το 1903 ο αριθμός των Βατοπαιδινών ανέρχεται σε 966 . Η Ρωσική επανάσταση το 1917 ήταν η αιτία να χάσει μετόχια που είχε στην χώρα αυτή πολύ σημαντικά για τα οικονομικά της και λίγα χρόνια αργότερα παραχωρώντας και μετόχια που είχε στην Μακεδονία στους Μικρασιάτες πρόσφυγες , περιέρχεται πάλι σε οικονομικές δυσκολίες. Έτσι φτάνει το 1961 να αριθμεί μόνο 166 μοναχούς και η κατάσταση να χειροτερεύει . Το 1966 ξεσπάει φωτιά που καταστρέφει τμήμα της βόρειας πτέρυγας της Μονής .Οι ζημιές αυτές αποκατασταθήκαν με αργούς ρυθμούς μέχρι το 1973 αλλά η Μονή πια αριθμούσε ελάχιστους μοναχούς που δεν μπορούσαν να την συντηρούν. Ζωντάνια και πνοή θα δώσει αργότερα το 1990 η νέα συνοδεία που θα εγκατασταθεί στην Μονή και έκτοτε εργάζεται για την ανοικοδόμηση και αναπαλαίωσή της. Με σιγίλλιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου Α΄ η I.Μ. Βατοπεδίου το 1990 έγινε πάλι κοινοβιακή και στις μέρες μας έχει 100 μοναχούς πολλοί από αυτούς Κυπριακής καταγωγής, ενώ η αδελφότητα περιλαμβάνει μοναχούς που προέρχονται από πολλές διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Οδηγίες για τους χάρτες παράδειγμα

Οδηγίες χρήσης για τους χάρτες

Κάνοντας κλικ στο τετραγωνάκι στη πάνω αριστερή γωνία του χάρτη ανοίγει το "Υπόμνημα / Legend " όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος . Για να δείτε πληροφορίες και φώτο για αυτά τα σημεία κάντε κλικ. Επίσης κάνοντας κλικ στην γραμμή της διαδρομής στον χάρτη ανοίγει καρτέλα με πληροφορίες. Στην πάνω δεξιά γωνία του χάρτη το πρώτο σύμβολο είναι για να "μοιραστείτε / share" τον χάρτη όπου θέλετε και κάνοντας κλικ στο σύμβολο αμέσως μετά ανοίγει ο χάρτης στο πρόγραμμα περιήγησης που έχετε. Από το πρόγραμμα περιήγησης επίσης μπορείτε να ανοίξετε τον χάρτη στο Google Earth και να βλέπετε (αν έχετε σήμα κινητής τηλεφωνίας) εκτός απο την διαδρομή και το στίγμα σας πάνω στον χάρτη. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί μπορείτε να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεστε. Επίσης καλό είναι να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο με συμβουλές για την πεζοπορία στο Άγιον Όρος.
Στο ημερολόγιο που ακολουθει μπορείτε να δείτε σε κάθε ημέρα την αντίστοιχη ημερομηνία για το παλαιό ημερολόγιο.

Εκδοχή του σαιτ για κινητά εδώ athosmaps.blogspot.com


Athos Maps download

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η αναδημοσίευση υλικού όπως κείμενα ,αρχεία pdf, χάρτες ,φωτογραφίες κλπ. επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται σαν πηγή με ενεργό λινκ το www.agionorosroutes.blogspot.com